17.8 C
București
duminică, mai 28, 2023
AcasăSocialDecizie importantă la Comisia Europeană. Când vor fi taxați proprietarii centralelor de...

Decizie importantă la Comisia Europeană. Când vor fi taxați proprietarii centralelor de apartament

Articole Similare

Proprietarii de locuințe care se încălzesc pe timpul iernii cu ajutorul centralelor termice de apartament nu scapă de taxa pe poluare. Oficialii de la Bruxelles au stabilit data de la care se va impune noul impozit, iar Guvernul trebuie să se conformeze și să un act normativ în conformitate cu reglementările europene.

Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă a centralelor de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu. Aici au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri. De asemenea, au fost analizate și propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Potrivit ministrului, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului. Noua taxă urmează să fie aplicată atât gospodăriilor deținute de persoanele fizice, cât și administratorilor de IMM-uri.

Statul va face bani pe confortul românilor

Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare .

Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.

Așa cum se vede, de altfel, în București, locuitorii sunt nevoiți, iarnă de iarnă, să înghețe în locuințe, plătind facturi pipărate pentru încălzirea de care nu beneficiază.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediulu

Parteneri

Engie şi Amazon au deschis cea mai mare fermă agrovoltaică din Italia

Compania franceză Engie şi Amazon au inaugurat vineri cea...