20.4 C
București
duminică, mai 28, 2023
AcasăSocialProgramul de compensare a medicamentelor pentru pensionari, modificat de Guvern. Pensionarii care...

Programul de compensare a medicamentelor pentru pensionari, modificat de Guvern. Pensionarii care beneficiază de prețul redus

Articole Similare

Pensionarii vor putea beneficia de medicamente mai ieftine. Trebuie să îndeplinească anumite condiții. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

De la 1 ianuarie 2023, pensionarii cu venituri până la 1.608 lei vor beneficia de medicamente compensate. Vârstnicii care au o venituri mici beneficiază de o compensare de 90% la medicamente

„S-a aprobat astăzi hotărârea de Guvern pentru aprobarea unor acte normative privind programul de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari, precum şi prelungirea unui termen. Începând de la 1 ianuarie 2023 creşte cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%.

Acest act normativ aprobat prevede că începând cu 1 ianuarie anul viitor toţi pensionarii cu venituri până la 1.608 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90% din sublista B prevăzută de hotărârea Guvernului 720/2008”, a spus Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a amintit că, până în prezent, această limită viza pensionarii care aveau până la 1.429 de lei.

„Această măsură urmăreşte creşterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creşterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% din ianuarie 2023. În cadrul programului social al Guvernului pentru compensarea cu 90%, în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022, potrivit datelor aflate în baza de date a ministerului de resort, sunt aproape 2 milioane de reţete emise pentru 431.000 de pensionari români”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Crește punctul de pensie

Modificarea legislației a fost necesară datorită creșterii punctul de pensie de la 1 ianuarie 2023. Dacă nu ar fi fost majorat pragul, mulți pensionari nu ar mai fi putut beneficia de această reducere de preț. „Această creștere a plafonului de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună inclusiv are în vedere creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2023, precum și prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, se mai arată în proiectul de lege, potrivit avocatnet.ro.

Cum se aplică compensarea

Potrivit reglementărilor în vigoare rețetele cu medicamentele compensate 90% pot fi eliberate doar de medicii de familie. Pensionarii trebuie să prezinte actul de identitate și cuponul de pensie. Au dreptul la o singură prescripție pe lună în valoare de maxim 300 de lei.

Restul românilor care plătesc contribuția la sănătate beneficiază de o compensare de 50% la unele medicamente. Aceste procente nu se scad însă din prețul tuturor medicamentelor. Există liste speciale. Se compensează doar produsul cel mai ieftin dintr-o gamă similară. Dacă aveți pe rețetă un medicament mai scump veți primi reducere de 50% din prețul înlocuitorului cel mai ieftin.

Parteneri

Engie şi Amazon au deschis cea mai mare fermă agrovoltaică din Italia

Compania franceză Engie şi Amazon au inaugurat vineri cea...