În perioada 8-10 ianuarie 2023, ANSVSA și DSVSA au desfășurat o acțiune fulger de control în București, Ilfov și Giurgiu, în scopul verificării comercializării cărnii congelate. Inspectorii au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerțul intracomunitar și din import. Acțiunea a avut ca scop protejarea siguranței alimentare a consumatorilor și a asigura respectarea regulilor sanitare veterinare.
Scopul acestei acțiuni a fost de a depista orice practici ilegale privind congelarea cărnii, care ar fi fost etichetată ca fiind comercializată refrigerată. Această practică ilegală este utilizată pentru prelungirea termenului de valabilitate și pentru ascunderea modificărilor organoleptice ale cărnii. Inspectorii au verificat și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea și modul în care erau marcate produsele.
În urma controlului au fost descoperite mai multe loturi de carne congelată de vită provenite din comerț intracomunitar, importate în state membre ale UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din Uniunea Europeană, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.
Inspectorii care au efectuat controlul au constatat următoarele neconformități:
- dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului a fost identificată și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare);
- lipsa trasabilității produselor. Datorită acestor nereguli, inspectorii ANSVSA au dat 20 de sancțiuni contravenționale a căror valoare totală a fost de 245.000 de lei. Totodată, au confiscat oficial 6.098 de kg carne de vită congelată. Se anunță controale ANSVSA la nivel național.
„Practicile înșelătoare sau frauduloase identificate în timpul controalelor oficiale sunt introduse în platforma AAC (Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă), sistem folosit la nivelul Uniunii Europene pentru a face schimb de informații cu privire la încălcările transfrontaliere a normelor lanțului alimentar”, A declarat sursa citată.