Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a promulga legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice a fost salutată ca fiind un pas înainte în direcţia eficientizării consumului de energie şi a protejării mediului. Acest lucru ar putea conduce la reducerea costurilor de energie şi, în acelaşi timp, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Mai mult, această măsură va încuraja dezvoltarea sectorului energetic regenerabil, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.
Proiectul de lege promulgat are ca obiect de reglementare completarea art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.
Cristina Prună a mai subliniat că acest proiect va crea noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile, încurajând astfel economia locală. USR-ista a subliniat că legea va contribui, de asemenea, la reducerea costurilor cu energia, în special pentru consumatorii casnici.
”Mă bucur, vă spun sincer, mă bucur că acest proiect a găsit susţinere transpartinică, că, în anumite comisii, de pildă, în Comisia pentru buget, finanţe, colegii şi-au adus contribuţia, prin amendamente, şi chiar au fost introduse acele kituri de instalare a panourilor fotovoltaice, în reducerea de TVA la 5%. Genul acesta de proiecte reduce, până la urmă, factura la energie, în plină criză energetică”, arăta ea.
Iniţiatoarea mai preciza că prosumatorii din România pot să fie încurajaţi cu astfel de legi, stimulaţi să-şi instaleze acele panouri fotovoltaice, reducând taxele pe care statul le aplică asupra lor.