Alexandru Rafila, Ministerul Sănătăţii, a afirmat că are „zero toleranţă” pentru cazurile în care medicii primesc mită sau alte avantaje necuvenite de la pacienţi, referindu-se la situatia şefului Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava.
Potrivit lui Rafila, noile generaţii au schimbat mentalitatea pacienţilor de a-şi arăta recunoştinţa faţă de medici News.ro.
Vineri seara, Alexandru Rafila a afirmat ca, incepand din 2019, veniturile medicilor au crescut semnificativ. Din acest motiv, el nu accepta cazurile in care medicii primesc mita.
Alexandru Rafila a spus că „nu putem accepta” condiţionarea actului medical, special pentru pacienţii cu boli grave cum ar fi cei oncologici. A mai adăugat că trebuie să avem toleranţă zero pentru luarea de mită, acest lucru fiind stimulat de faptul că, in anul 2019, venitul personalului medical, in special al medicilor, s-a mărit consistent.
El consideră că „postura conducerii fiecărui centru medical este esenţială”.
Ministrul a declarat că, dacă liderii de opinie, ca managerii și șefii de secție, de la un spital, își exprimă constant și deschis neacceptarea unui astfel de comportament, atunci se va observa o decădere a acestor situații.
Când a fost întrebat ce se petrece în mintea unui medic care primesc mită de la pacienţi, Rafila a făcut o referire către această practică de obicei.
Rafila a afirmat că este o problemă complexă, care se datorează unui anumit obicei, asemenea unei dependenţe la care nu se poate renunţa. A mai menţionat că există un nivel amplu de avantaje ilicite, fără a menţiona dacă persoana implicată le solicita sau nu. Apoi, a subliniat că oamenii trebuie să se ducă la spital pentru a trata o boală, nu pentru a face acţiuni dezonorante.
Alexandru Rafila a spus că există două tipuri de acceptare, când vorbim despre o mentalitate generală în societate. El a menţionat că, de-a lungul anilor, a avut cazuri în care oamenii se simt mai confortabili dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic dând ceva material sau bani. El a sugerat că trebuie să lucrăm pentru a schimba această mentalitate, iar generaţiile tinere nu mai acceptă aceste practici, fapt ce poate duce la un acces mai bun la serviciile de sănătate. Pe de altă parte, poate că este nevoie să discutăm despre o zonă de civilizaţie care să excludă astfel de practici.
Rafila a declarat că un medic aflat în această situaţie are o chestiune penală de rezolvat.
Rafila a menţionat că un medic are în prezent o problemă penală care îi împiedică practica. Colegiul Judeţean trebuie să hotărască această situaţie, deoarece nu avem dreptul legal de a retrage dreptul de practică, deoarece nu a comis o greşeală medicală. Problema este că a acordat o îngrijire medicală profund viciată ca metodă de acordare, nu ca conţinut medical. Managementul spitalului poate lua o decizie.
Anca Ababneh Dumitrovici, șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, a fost reținută în urma unei operațiuni sub acoperire a polițiștilor și procurorilor pentru luare de mită.
Procurorii susţin că, de mai multe ori, pacienţii bolnavi de cancer sau rudele lor au donat bani între 50 de lei şi 50 de euro, precum şi alte produse alimentare, inclusiv miere, caşcaval şi brânză.
Ulterior, medicul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.