26.1 C
București
vineri, iulie 12, 2024
AcasăEconomicContract de peste 200 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de...

Contract de peste 200 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de apă-canal din Caraş-Severin, semnat/ Peste 14.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă

Articole Similare

Potrivit MIPE, proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi va asigura conectarea la reţeaua de apă pentru 14.450 locuitori şi acces la canalizare pentru 8.289 de locuitori.

”Este un moment important pentru Caraş-Severin, care a fost inclus pe harta investiţiilor în extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată. Având în vedere nevoia României de a reduce discrepanţele de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, dar şi schimbările climatice care afectează standardul de viaţă al populaţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene continuă să sprijine în mod concret autorităţile locale pentru conectarea localităţilor la reţeaua de apă şi canalizare. Sute de mii de cetăţeni, prin implementarea acestor proiecte în toată ţara, vor beneficia de condiţii de trai decente, indiferent dacă e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021-2027, proiectele de apă-canal vor fi finanţate prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, care are alocată în acest scop suma de 3,5 miliarde de euro”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Prin investiţiile cuprinse în acest proiect se continuă extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din etapa 2007-2013 şi se propun investiţii în extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în zonele rurale urmărindu-se asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apa de calitate în aria de proiect, controlată microbiologic şi furnizata în condiţii de siguranţă; creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate în 11 aglomerări urbane şi rurale; optimizarea funcţionării şi operării sistemelor de apă şi canalizare în 13 de sisteme de alimentare cu apă şi 11 aglomerări urbane şi rurale.

Astfel, în urma implementării proiectului, rata de conectare la serviciul public de alimentare cu apă va creşte de la 93% la 100%, iar nivelul de conectare la serviciile de canalizare şi epurare va ajunge de la 94% la 100%.

Printre componentele de investiţii incluse în proiect se numără: 8 staţii tratare/clorinare apă, 26 staţii de pompare apă, 211,9 km reţele distribuţie, 59,8 km conductă aducţiuni, o sursă de apă, 9 foraje captare, 9 rezervoare înmagazinare apă, 109,5 km reţele de canalizare, 47 staţii de pompare apa uzată noi, 19 km conducte de refulare, 7,8 km colectoare noi, 1 instalaţie de uscare nămol SEAU, 2 sisteme SCADA.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7,13 miliarde euro cu prefinanţare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare.

Potrivit MIPE, în anul 2022 au fost aprobate 13 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată cu o valoare totală cumulată de aproximativ 2 miliarde de euro şi o valoare eligibilă de aproximativ 1,5 miliarde de euro:

– 6 proiecte etapizate (Braşov, Călăraşi-Ialomiţa, Euro Apavol, Tulcea, Vaslui, Vâlcea) – etapa I POIM, etapa a II‑a urmând să fie finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă;

– 4 proiecte semnate în baza prevederilor OUG 109/2022: Caraş-Severin, Hunedoara, Matca – Galaţi, Prahova;

– 3 proiecte nemajore POIM: Ilfov-Afumaţi-Găneasa, Ilfov-Snagov, Valea Nirajului.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...