20.4 C
București
duminică, mai 28, 2023
AcasăExterneBulgaria în ajutorul Ucrainei. Cum a salvat în secret Ucraina

Bulgaria în ajutorul Ucrainei. Cum a salvat în secret Ucraina

Articole Similare

Sofia a furnizat Kievului combustibil și arme sovietice vitale, dar a trebuit să păstreze proviziile secrete din cauza politicienilor pro-Moscova din guvern.

În primăvara anului trecut, armata ucraineană scădea cu disperare de combustibil și muniție de calibru sovietic de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor. Mântuirea a venit dintr-o zonă neașteptată: Bulgaria. Datorită politicii sale interne fracturate – și înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți a elitei sale – Sofia s-a chinuit pe parcursul invaziei să sublinieze că nu înarmează Ucraina.

Aceasta a fost, totuși, o cortină de fum, potrivit unei investigații a cotidianului german WELT , o publicație soră a POLITICO din grupul Axel Springer. Datorită interviurilor exclusive cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, WELT a realizat o imagine a modului în care Bulgaria a intrat în breșă și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme. muniție și motorină într-un moment critic al luptei de anul trecut.

În timp ce Petkov, care a fost prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să tragă țara pe o traiectorie mai spre vest, pro-NATO, a trebuit să se confrunte cu o greșeală puternică din partea politicienilor pro-Kremlin , inclusiv printre partenerii săi de coaliție, socialiştii, care sunt urmaşii vechiului Partid Comunist. El a trebuit chiar să-și concedieze propriul ministru al apărării pentru că a interpretat papagalul Rusiei asupra războiului. În public, cel puțin, Petkov a căutat să minimizeze orice idee că Bulgaria – în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică – va intensifica și ar înarma Ucraina.

Având în vedere aceste sensibilități, poziția oficială a Bulgariei față de război a văzut-o strânsă în același coș cu Ungaria lui Viktor Orbán – prea în stare politică în fața Moscovei pentru a-și trage greutatea.

Dar Petkov și Vassilev, acum politicieni de opoziție care caută o cale de întoarcere la putere în alegerile viitoare așteptate, și-au rupt tăcerea asupra adevăratei dimensiuni a rolului Bulgariei în primăvara trecută.

În timp ce Partidul Socialist din Sofia a numit livrările de arme bulgare către forțele ucrainene o „linie roșie”, oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria, și Polonia.  

Muniție din Bulgaria pentru armata ucraineană

„Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armata ucraineană în faza incipientă a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT.

La fel, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost procesată din țiței rusesc la o rafinărie de la Marea Neagră, care aparținea la acea vreme a companiei ruse Lukoil. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și uneori a acoperit 40% din nevoile Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vassilev pentru WELT.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Kuleba a declarat pentru WELT că țara sa este în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. „Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari de muniție necesară, așa că președintele [Volodymyr] Zelenskyy m-a trimis să obțin materialul necesar”, a spus Kuleba.

Era o chestiune de „viață și moarte” în acel moment, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar ocupa mai multe sate și orașe, „ucidea, tortura și viola” mai mulți ucraineni.

blank
Dmytru Kuleba

Confruntat cu solicitările Kievului, Kuleba a spus că Petkov a răspuns că situația sa domestică „nu este ușoară”, dar că va face „tot ce-i stă în putere”.

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au fost de partea Rusiei, Petkov a decis să „să fie de partea dreaptă a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Citește și: Cum explică Bulgaria votul negativ al Olandei în privința Schengen

Planul lui Petkov

Pe 25 februarie, la doar o zi după invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, la o reuniune informală a Consiliului European de la Bruxelles, Petkov le-a subliniat colegilor săi lideri că Zelensky ar putea avea mai puțin de 48 de ore de trăit, că se află pe lista deceselor de la Moscova, și că Consiliul trebuie să ia imediat decizii dure cu privire la sancțiuni. Comisia Europeană a susținut în cele din urmă aceste mișcări.

În același timp, ministrul de finanțe Vassilev a participat la o întâlnire a miniștrilor de finanțe din UE la Paris. Și acolo a existat indecizie, așa cum a descris-o el. Toată lumea era încă în stare de șoc din cauza atacului. Apoi Vassilev a ținut un discurs. Nu despre cifre și consecințe economice, ci despre ce a vrut să spună Putin prin „deznazificarea Ucrainei”. El s-a bazat pe experiențele Bulgariei.

„Așa au făcut rușii în Bulgaria după al Doilea Război Mondial, au ucis mii de dizidenți, profesori și preoți”, a spus Vassilev. Și el a cerut rezoluții imediate, iar participanții la întâlnire au confirmat pentru WELT că ministrul bulgar a schimbat starea de spirit a delegaților adunați.

Bruxelles a pus în aplicare aceste măsuri

Două zile mai târziu, Bruxelles a pus în aplicare aceste măsuri. În cercurile UE, acestea au fost denumite „propunerea bulgară”.

Pe 19 aprilie, cu puțin timp înainte de o vizită la Kiev a lui Petkov, ministrul de externe ucrainean Kuleba a călătorit la Sofia, când începea o nouă fază incertă a războiului.  Ucrainenii îi împinseseră pe invadatorii din regiunea mai largă a Kievului și din nord, dar multe arme occidentale nu fuseseră încă livrate. Luptele au fost atât de intense, spune Kuleba astăzi, încât Ucraina trebuia urgent să-și reînnoiască stocurile, în special muniția de fabricație sovietică.

blank

Asta credea Zelenskyy că Kuleba ar putea asigura în misiunea sa la Sofia. Petkov spune acum că guvernul său a autorizat intermediari să exporte, nu direct în Ucraina, ci către companii intermediare din străinătate.

„Industria noastră militară privată producea la viteză maximă”, a spus Petkov. Imaginile din aprilie arată avioane cargo „încărcate până la refuz” cu arme care zboară între Bulgaria și Polonia. Ceea ce se știe este că aeroportul polonez Rzeszów, la 70 de kilometri de granița cu Ucraina și păzit îndeaproape de NATO, este un punct important de transport. „Ne-am asigurat că ruta de uscat prin România și Ungaria este deschisă și camioanelor”, a spus Petkov.

Kuleba a confirmat acele provizii. El a subliniat că nu este vorba ca guvernul bulgar să ofere ajutor militar direct Ucrainei, „ci mai degrabă ca companiile ucrainene și companiile din țările NATO să aibă posibilitatea de a procura ceea ce este necesar de la vânzătorii bulgari”.

Potrivit informațiilor furnizate către WELT, SUA și Marea Britanie au plătit pentru provizii.

Parteneri

Engie şi Amazon au deschis cea mai mare fermă agrovoltaică din Italia

Compania franceză Engie şi Amazon au inaugurat vineri cea...