35.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăConstantaPe data de 17 ianuarie 2023, un câine din rasa Amstaff a...

Pe data de 17 ianuarie 2023, un câine din rasa Amstaff a rănit grav un copil în cartierul Henri Coandă

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

În data de 17.01.2023, în jurul orelor 16:00, polițiștii locali au fost martorii unui eveniment extrem de nefericit. În cartierul Henri Coandă, un minor a fost mușcat de un câine din rasa Amstaff, fiind rănit la nivelul membrelor inferioare și membrului superior drept. A fost solicitată prezența unui echipaj SMURD, care a preluat minorul împreună cu părintele acestuia și i-au transportat de urgență la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța pentru îngrijiri medicale.

Deoarece deținătorul temporar al câinelui nu a prevenit atacul asupra minorului, încălcând articolul 12 din OUG nr. 55/2022 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, polițiștii locali au întocmit actele premergătoare constatării infracțiunii si au predat persoana lucrătorilor Secției 2 de Poliție Constanța, în vederea continuării cercetărilor.

Li se recomandă tuturor celor care dețin un câine care face parte din categoria câinilor periculoși sau agresivi, să acorde importanța respectării legislației, mai ales în situațiile în care îl plimba pe segmentul stradal și/sau în locuri publice, unde, conform legii, sunt obligați să-i pună lesă și neapărat botniță, pentru a evita astfel de incidente cu consecințe nedorite, protejând în același timp persoanele care circula pe stradă. Amenzile în caz de nerespectare sunt cuprinse între 1500 lei și 3000 de lei.

Totodată, fiecare posesor de câine, indiferent de rasa din care face parte, trebuie sa conștientizeze faptul ca, daca patrupedul musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private, fără sa fie provocat, se încadrează in categoria câinilor agresivi, așa cum prevede articolul 2 din OUG 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi.

De asemenea, proprietarii de câini au obligația de a menține igiena in spatii publice, in spatii adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spatiilor locative. Aceștia au o serie de obligații legale de a păstra un climat public civilizat, dar si pentru a nu pune in pericol sănătatea tuturor. Deținătorii legali ai câinilor, indiferent de rasa, sunt obligați să-i poarte în lesă și să curețe mizeria lăsată de aceștia, trebuind să aibă asupra lor materialele necesare realizării acestei operații, în caz contrar putând intra sub incidenta articolului 12, punctul 2 si punctul 5 din HCL 77/2021 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, fapte ce se sancționează cu amenzi contravenționale de la 500 de lei la 1000 lei pentru persoanele fizice.

“Apreciem spiritul civic de care dau dovadă cetățenii și îi rugăm să ne semnaleze în continuare orice fapte care contravin legislației în vigoare la numerele de telefon 0241.484.205 si 0341/922 sau la adresa de mail politia.locala@primaria-constanta.ro.”, au concluzionat reprezentanții Primăriei”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, precizează că activitatea jurnalistică este scutită de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public, obținute din surse publice deschise.

 

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...