34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăEconomicZelenski acuză Rusia că a blocat peste 100 de nave şi a...

Zelenski acuză Rusia că a blocat peste 100 de nave şi a perturbat aprovizionarea cu alimente la nivel mondial

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui discurs adresat participanţilor la Conferinţa miniştrilor agriculturii de la Berlin.

„Chiar acum, în timp ce au loc discuţiile de la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente sunt aliniate în apropierea Bosforului. De ce? Pentru că trebuie să fie inspectate, iar reprezentanţii Rusiei blochează această inspecţie”, a declarat Zelenski, care a vorbit în limba engleză. „Navele sunt reţinute de săptămâni întregi”, a precizat el. „Aceasta înseamnă preţuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o ameninţare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru ţări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii şi mii de familii”, a continuat Zelenski.

El a spus că „lumea are nevoie de mai multă determinare şi de mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care ruinează piaţa alimentară” şi „pentru a opri orice stat care blochează marea şi distruge lanţurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în faţa justiţiei orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influenţă politică.”

Preşedintele ucrainean a precizat că înainte de invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, Ucraina „exporta şase milioane şi jumătate de tone de alimente în fiecare lună”, dar acum transporturile au fost reduse la jumătate, din cauza blocajelor.

Zelenski le-a cerut participanţilor la Conferinţa miniştrilor agriculturii să se alăture iniţiativei „Cereale din Ucraina” şi să creeze hub-uri alimentare în Africa. El i-a invitat la Kiev „pentru a face aranjamente concrete”.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...