22 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneFostul comandant al Grupului rus Wagner a fost reținut de poliție după...

Fostul comandant al Grupului rus Wagner a fost reținut de poliție după ce a fugit în Norvegia

Articole Similare

Andrei Medvedev, fostul comandant al Grupului rus Wagner, a fost reținut de poliție după ce a fugit în Norvegia. Acesta a declarat că îi era frică pentru propria sa viață.

Fostul comandant al grupului rus de mercenari Wagner, care a plecat recent în Norvegia, a fost reţinut de către organele de drept, a anunţat, luni, 23 ianuarie, un oficial de la Oslo, conform agenției de presă Reuters. „Este în custodie şi luăm în considere posibilitatea de a cere în instanţă o decizie privind plasarea sa în detenţie.”, a declarat pentru sursa citată avocatul poliţiei, Line Isaksen, care a refuzat să ofere mai multe detalii.

Comandantului îi era frică pentru propria viață

Andrei Medvedev, care a fugit trecând frontiera ruso-norvegiană în Arctica, a afirmat că îi este frică pentru viaţa sa după ce a fost martor la uciderea şi maltratarea unor deţinuţi ruşi în Ucraina. Avocatul lui Medvedev nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii, conform Reuters.

Potrivit postului norvegian de televiziune NRK, Andrei Medvedev a fost arestat în conformitate cu prevederile legii cu privire la imigraţie şi a fost interogat de poliţie. „Nu vrem să intrăm în detalii despre ce a explicat în aceste discuţii, dar precizăm că are în continuare statutul de martor.”, a declarat un oficial al poliţiei pentru NRK.

Kripos, serviciul de investigaţii penale al Norvegiei, are în atribuţii investigarea crimelor de război şi participă la ancheta internaţională care vizează crimele de război din Ucraina, la Curtea Penală Internaţională. Așa cum Andrei Medvedev a declarat recent că a făcut parte din grupul Wagner, Kripos este interesată să obţină mai multe informaţii despre această perioadă, se precizează într-o declaraţie pentru NRK.

Statele Unite ale Americii au desemnat grupul rus Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională”
SUA vor cataloga Grupul paramilitar rus Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională”. Anunțul a fost făcut, vineri seară, pe 20 ianuarie, de către John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Așadar, John Kirby a afirmat că Departamentul Trezoreriei de la Washington va aplica sancţiuni împotriva Grupului Wagner. „Acţiunile confirmă ameninţarea transnaţională generată de Grupul Wagner, inclusiv prin modelul de comportament de activităţi criminale grave.”, a declarat John Kirby, potrivit postului american de televiziune CNN.

Oficialul american a evidențiat faptul că Grupul Wagner a trimis în jur de 50.000 de combatanţi pe frontul din estul Ucrainei. Mai mult decât atât, Kirby a acuzat Coreea de Nord că furnizează armament Grupului Wagner, lucru care a fost negat recent de regimul de la Phenian.

„Transferurile de armament din Coreea de Nord sunt o încălcare directă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.”, a adăugat John Kirby.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...