35.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneObiectul banal pe care nu ai voie să îl iei la tine...

Obiectul banal pe care nu ai voie să îl iei la tine în Thailanda. Este ilegal!

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Majoritatea oamenilor, acum, folosesc anumite dispozitive, ca înlocuitor al clasicelor țigări. Consumul țigărilor electronice a crescut în ultimii ani, numărul utilizatorilor a fost estimat la 55 de milioane de oameni în întreaga lume. 

Dacă te decizi să faci o excursie, în Thailanda, acesta este obiectul pe care nu ai voie să-l iei, a devenit ilegal ți poți fi arestat dacă ești prins cu el asupra ta.

Țigara electronică, substitutul țigării clasice

Odată cu apariția sa, țigara electronică a devenit un substitut al clasicei țigări. Conform unor date statistice, se estima că în 2021 existau 55 de milioane de utilizatori de țigări electronice în întreaga lume.

Vânzările globale au ajuns la 15,7 miliarde de dolari în 2018 și se așteaptă ca acestea să ajungă la 40 de miliarde de dolari până în 2023. Adolescenții care folosesc țigări electronice au de două ori mai multe șanse să fumeze țigări din tutun cândva în viitor, se mai arată în studiu.

Începând cu anul 2018, 9% dintre tinerii cu vârsta de 18 ani și peste au declarat că au folosit aceste dispozitive fie în mod regulat, fie în ocazii rare. Potrivit sondajului privind tutunul în rândul tinerilor din Statele Unite, din 2021, 27,6% dintre utilizatorii de țigări electronice erau din licee și 8,3% dintre utilizatorii de țigări electronice erau din școlile gimnaziale, majoritatea declarând că fumează zilnic.

Cele trei țări care au cele mai mari achiziții și comercianți cu amănuntul de produse de vaping, inclusiv pe piață, sunt Statele Unite, Regatul Unit și Japonia. Aceleași studii mai arată că 84,9% dintre tineri au recunoscut că au folosit țigări electronice cu arome în 2022.

Pentru toți elevii de liceu și de gimnaziu care folosesc țigări electronice aromate în același an, cele mai populare arome sunt fructele, deserturile și bomboanele, împreună cu alte dulciuri suplimentare, au fost apreciate de 38% dintre ei. Menta a fost măsurată la 29% dintre utilizatori, iar mentolul la 26%.

blank

Țigara electronică, obiectul banal pe care nu ai voie să îl iei sub nicio formă în Thailanda

Dar, deși a evoluat de-a lungul anilor, această industrie, pe cât de profitabilă este, pe-atât de ilegală a devenit, cel puțin în îndepărtata Thailanda. S-ar putea să pară ciudat, dar de anul trecut, guvernul thailandez a actualizat o lege care clasifică ca ilegală practica fumatului de țigări electronice.

În Thailanda, țigările electronice sunt interzise. Există diferite niveluri de sancțiuni, dar dacă sunteți prins vapând sau chiar având în posesie o țigară electronică, puteți fi sancționat cu o amendă de până la 30.000 de baht (peste 800 de euro) și cu o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani. Acest lucru nu este foarte mediatizat, dar veți găsi avertismente pe site-urile ambasadelor thailandeze și, de asemenea, pe site-urile guvernamentale ale ambasadelor statelor lumii aflate în Thailanda, inclusiv pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din România.

blank

Această poziție dură a fost reiterată în august 2022, în urma legalizării marijuanei în Thailanda. Viceprim-ministrul și ministrul sănătății publice, Anutin Charnvirakul, a reafirmat interdicția privind importul și utilizarea țigărilor electronice. El a declarat că „țigările electronice prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea utilizatorilor și că vapingul contribuie la crearea de noi fumători, în special în rândul tinerilor din Thailanda”.

În ciuda acestui fapt, piața ilegală a țigărilor electronice din Thailanda a crescut dramatic în ultimii ani. În 2019, valoarea sa globală a fost estimată la o valoare cuprinsă între 3 și 6 miliarde de baht (100 – 200.000.000.000 de dolari). Aceasta este o sumă ce reprezintă totuși doar 5% din întreaga industrie a tutunului din Thailanda.

blank

Poți fi arestat sau amendat și ca turist

Acest lucru încă nu este cunoscut de turiști. Dar au existat numeroase articole de presă despre turiști care au fost prinși fumând și amendați puternic. Într-un caz, în Phuket în 2019, o franțuzoaică a fost amendată cu 40.000 de baht și deportată.

Turista de origine franceză a fost oprită de poliție în timp ce ținea în mână o țigare electronică. Turista a mers la tribunal, a trebuit să angajeze un avocat, a plătit o amendă și apoi a fost trimisă la Bangkok pentru a fi deportată. Experiența a costat-o o săptămână de libertate și 286.000 de baht în taxe legale, cheltuieli și amenzi.

Și tot în 2019, un sunetist care lucra pentru cântărețul olandez Gerard Joling, care susținea un concert în oraș, a primit o amendă de 30.000 de baht din partea poliției din Pattaya. Polițiștii l-au văzut folosindu-și țigara electronică în plină stradă. Cântărețul a încercat să intervină și a fost, de asemenea, reținut de poliție pentru o perioadă scurtă de timp.

Prin urmare, dacă folosți țigări electronice în public în orașele mari, precum Bangkok, Pattaya sau Phuket, ați putea avea probleme. O scuză de genul că ați adus modulul pentru uz personal în timpul vacanței și nu pentru revânzare sau pentru vreun câștig financiar, nu este acceptabilă pentru autorități.

blank

De ce nu poți să folosești țigările electronice  în Thailanda?

Vaparea este relativ nouă. Prin urmare, legile referitoare la vaping sunt încă în evoluție. Nu numai în Thailanda, ci și în multe alte state ale lumii. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce se efectuează noi studii, există mai multe dovezi despre cât de periculos, sau nu, este de fapt vapatul și utilizarea țigărilor electronice.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că vapatul este periculos și că utilizarea țigărilor electronice ar putea provoca daune grave pentru sănătate. Cu toate acestea, potențialul de apariție a cancerului pulmonar și a altor probleme de sănătate este încă mult mai mic decât în cazul fumatului de țigări clasice. OMS afirmă că este prea devreme pentru a oferi un răspuns clar cu privire la impactul pe termen lung al utilizării țigărilor electronice sau al expunerii la acestea.

blank

Ce spune legea privind țigările electronice în Thailanda

Nu există o lege care să interzică în mod specific vapatul și posesia sau utilizarea țigărilor electronice. Cu toate acestea, secțiunea 20 din Legea vamală interzice importul de țigări electronice, printre altele, deoarece această secțiune acoperă categoria de bunuri pentru care nu au fost percepute taxe și, prin urmare, posesia lor este ilegală.

Așadar, vapatul și posesia nu au fost interzise din punct de vedere legal. Dar dacă aveți o țigară electronică în posesie, atunci trebuie să o fi adus în Thailanda în mod ilegal, și, prin urmare, încălcați legea.

Este o modalitate eficientă pentru guvern de a interzice efectiv vapatul fără a-l interzice de fapt. Singura modalitate de a scăpa de pedeapsă ar fi să prezentați dovada că ați adus echipamentul de vapare înainte de decembrie 2014, când a fost adoptată noua lege, caz în care acesta a fost importat legal în Thailanda.

Sursa: playtech.ro

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...