0.6 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăExternePolonia vrea ca UE să plătească pentru tancurile leopard pe care le...

Polonia vrea ca UE să plătească pentru tancurile leopard pe care le trimit în Ucraina

Articole Similare

Topul celor mai bune mașini second hand de buget

Oricât de incredibil ar părea, există și mașini...

Gripă aviară la o fermă de curcani din Brașov

Un focar de gripă aviară a fost detectat la...

Trupele Wagner decimate în Ucraina ajung în cimitire

Se știe deja că Grupul Wagner a recrutat pușcăriași...

SUA a trimis un nou ambasador în Rusia

Lynne Tracy, noul ambasador al Statelor Unite în Federaţia...

Polonia a cerut oficial Germaniei permisiunea de a exporta o serie de tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, într-o mișcare care pune și mai multă presiune asupra Berlinului pentru a lua o decizie legată de această problemă.

Guvernul german a declarat pentru BBC News că a primit marți cererea din partea guvernului de la Varșovia de a exporta 14 tancuri Leopard de fabricație germană. Dar a insistat că decizia finală revine cancelarului Olaf Scholz.

Ucraina spune că tancurile Leopard sunt vitale pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși. Aceste tancuri au fost proiectate special pentru a concura cu tancurile rusești T-90, care sunt folosite în prezent pe front.

Premierul polonez Masteusz Morawiecki a spus că speră că Germania va răspunde rapid la cerere, acuzând în același timp Berlin că „întârzie, se eschivează și acționează într-un mod greu de înțeles”.

Morawiecki a mai spus că Polonia va cere Uniunii Europene să compenseze costul tancurilor pe care dorește să le trimită în Ucraina.

Germania a ezitat să trimită vehiculele sau să permită altor națiuni să facă același lucru, una dintre preocupările sale fiind teama că o mișcare bruscă în această problemă ar putea conduce la o escaladare și mai mare a conflictului început de Rusia pe 24 februarie 2022.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorious, a declarat marți că Berlinul a dat undă verde națiunilor aliate pentru a instrui ucrainenii să folosească tancurile Leopard 2, dar nu s-a angajat să le trimită pe ale lor. De asemenea, Boris Pistorious a spus că o decizie cu privire la furnizarea tancurilor va fi luată în curând.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului „va veni în curând”.

Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate. „Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Parteneri

Gripă aviară la o fermă de curcani din Brașov

Un focar de gripă aviară a fost detectat la...