25.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăExterneRusia acuza SUA de o „provocare flagrantă” prin livrare de tancuri de...

Rusia acuza SUA de o „provocare flagrantă” prin livrare de tancuri de luptă Ucrainei

Articole Similare

Ambasadorul rus în Statele Unite consideră că posibila livrare de tancuri Ucrainei reprezintă o nouă „provocare flagrantă” a Washingtonului. Rusia acuza SUA și susține că în acest context pică argumentul privind livrarea doar a unor arme defensive Kievului.

Rusia acuza SUA livrare de tancuri de luptă Ucrainei de către Washington va fi o „altă provocare flagrantă” împotriva Rusiei, a declarat miercuri Anatoli Antonov, ambasadorul rus în Statele Unite, citat de Reuters.

Rusia acuza SUA de o provocare flagrantă

„Este evident că Washingtonul încearcă intenţionat să ne provoace o înfrângere strategică”, a spus Antonov în remarci publicate pe aplicaţia de mesagerie Telegram a ambasadei.

„Dacă Statele Unite hotărăsc să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre ‘arme defensive’ cu siguranţă nu va mai funcţiona. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federaţiei Ruse”, a subliniat el.

„Nu există nicio îndoială că, dacă se ia o decizie de transfer a M1 Abrams către Kiev, tancurile americane vor fi distruse de armata noastră în acelaşi mod cum sunt distruse toate celelalte probe de echipamente NATO”, a mai declarat Antonov, citat miercuri de cotidianul rusesc Kommersant.

El a notat că „nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii cine este adevăratul agresor în conflictul actual”. Potrivit ambasadorului rus, americanii ridică constant „ştacheta” asistenţei militare din partea aliaţilor.

Se aşteaptă ca Washingtonul să anunţe miercuri că va trimite tancuri de luptă M1 Abrams, iar Berlinul a decis să livreze tancuri Leopard 2, au declarat surse anonime familiare cu discuţiile, citate luni de Reuters, o schimbare de politică despre care Kievul spune că îl va ajuta să schimbe cursul conflictului.

Potrivit ediţiei de marţi a revistei Der Spiegel, cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 şi să permită altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate produse în Germania.

Norvegia ar putea trimite tancuri Leopard 2

De asemenea, guvernul norvegian ia în considerare posibilitatea trimiterii unor tancuri Leopard 2 de producţie germană către Ucraina, au transmis marţi seară ziarele Aftenposten şi Dagens Naeringsliv din Norvegia.

Însă, potrivit unor surse anonime familiare cu discuţiile, încă nu a fost luată o decizie cu privire la trimiterea acestor tancuri grele de luptă.

Norvegia, stat membru al NATO şi care are graniţă cu Rusia, ar putea livra patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 pe care le are, conform Dagens Naeringsliv.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...