26.1 C
București
vineri, iulie 12, 2024
AcasăEconomicMIPE: 1,8 milioane de români, conectaţi la reţeaua de apă şi canalizare...

MIPE: 1,8 milioane de români, conectaţi la reţeaua de apă şi canalizare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare / Investiţiile pregătite din fonduri europene pentru următorii ani

Articole Similare

”Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din România prin creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentarii cu apă potabilă a populaţiei, în scopul îndeplinirii cerinţelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu. Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de  1,8 milioane locuitori ”, a transmis, joi seară, MIPE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de  1,24 milioane locuitori echivalenţi .

” Să trăieşti fără apă curentă şi canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viaţă. Tocmai de accea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenţie deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă şi apă uzată am semnat personal 21 contracte de finanţare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. În total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alţi 3.768 km conducte noi sau optimizate apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată”,  a transmis ministrul Marcel Boloş.

Potrivit oficialilor MIPE, î n perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă şi apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistenţă tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) şi 65 reprezintă proiecte de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investiţiile contribuind la creşterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate şi la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

MIPE precizează că, d eşi procentul populaţiei cu acces la facilitaţi de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare conforme a crescut semnificativ în ultimii ani, nevoia de investiţii este încă mare.

”Proiectele prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Naţional Dezvoltare Rurală (PNDR), au adus un progres semnificativ pentru în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, dar 20% din populaţia încă nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În acest sens, una dintre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, aprobat la finele anului 2022 de Comisia Europenă, este continuarea procesului de conectare a României la reţeaua de apă”, a mai precizat MIPE.

Potrivit ministerului, în acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apă şi apă uzată. Investiţiile vor consta atât în cadrul unor proiecte noi,  cât şi în continuarea investiţiilor POIM şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector .

”Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finanţate, din FEDR şi FC, investiţii în sectorul apei şi apei uzate având ca obiectiv specific promovarea accesului la apă şi a gestionării durabile a apelor”, a mai transmis MIPE.

Pogtrivit sursei citate, printre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă se numără:

– Construirea, reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă potabilă noi/existente – captare şi aducţiune, staţii de tratare, măsuri legate de eficienţă, reţele de transport şi distribuţie a apei destinate consumului uman în aşezări care au cel puţin 50 locuitori/ sau distribuţie de cel puţin 1.000 m3 apă/zi;

– Construirea, reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare noi/existente şi construirea/reabilitarea/modernizare a staţiilor de epurare a apelor uzate care asigură colectarea şi epurarea încărcării organice biodegradabile în aglomerări mai mari de 2.000 locuitori (prioritate având aglomerările peste 10.000 locuitori), inclusiv soluţii pentru un management adecvat pentru tratarea nămolurilor rezultat în cadrul procesului de epurare a apelor uzate.

”Dincolo de acestea, până în prezent, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 109 din 13 iulie 2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, au fost semnate patru contracte de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Caras-Severin, Galaţi (Matca), Prahova şi Hunedoara însumând 4,96 miliarde lei, respectiv 1 miliard euro”, mai arată MIPE.

 

 

 

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...