20.9 C
București
vineri, octombrie 4, 2024
AcasăConstantaLocuințele de serviciu ale Poliției Constanță sunt într-o stare jalnică

Locuințele de serviciu ale Poliției Constanță sunt într-o stare jalnică

Articole Similare

Zelenski mulţumeşte încă o dată României pentru sistemul Patriot

În discursul său video de miercuri seară, preşedintele ucrainean...

Inteligenţa artificială ar putea să revoluţioneze cercetarea

Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi...

Meta a încheiat un pact de partajare a datelor cu băncile din Marea Britanie

Compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, a declarat miercuri că...

Inspectoratul de Poliție Județeană Constanța are 41 de locuințe de serviciu în administrare. Aceste spații ar fi putut fi utilizate pentru agenții tineri care vin din școală, pentru a-i scuti de cheltuieli, dar din cauza stării lor degradate, toți se sperie când trec pragul. Situate în clădiri sau în apropierea sediilor de poliție, locuințele de serviciu au fost neglijate, nu s-au mai făcut reparații și o parte dintre ele au ajuns nefolosite.

Poliția se confruntă cu cel mai mare deficit de personal din istoria ei, ceea ce a fost semnalat de sindicaliști și recunoscut de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Polițiștii cu experiență ies la pensie la limita de vârstă, iar tinerii nu mai sunt atrași de perspectiva unei cariere în uniforma albastră – au fost puțini candidați la admiterea la școlile de poliție, iar concursurile pentru angajare din sursă externă nu au atras doritori pentru a ocupa posturile vizate. Mediul rural este cel mai afectat de această lipsă de personal; în județul Constanța, nicio localitate nu are schema de funcții completă. De exemplu, la sfârșitul lui 2022, localitățile Neptun și Costinești au trebuit să împartă o singură patrulă, deși se află la distanțe mari una de cealaltă.

Nici măcar faptul că vin la Constanța absolvenți din școlile de poliție nu ajută prea mult. Tinerii stau în județul de la malul mării șase luni sau un an, însă când li se oferă oportunitatea pleacă, fie în județul de domiciliu fie mai aproape de acesta. Nivelul salarizării contează în aceste situații.

„De la 1 ianuarie 2023, un muncitor necalificat în construcții are un salariu de 4.000 de lei. În momentul de față, un agent de poliție are salariul plafonat la nivelul anului 2009 și primește, în mână, 2.000 de lei, la care se adaugă norma de hrană, norma de echipament, cu care ajunge la aproximativ 3.000 de lei. Compensația de chirie este și aceasta insuficientă, de 300 de lei pe lună, în condițiile în care, cu toții știm, la Constanța chiriile sunt în jur de 300 de euro pe lună. Prin urmare, tinerii care vin din alte județe fac eforturi să își găsească loc de muncă mai aproape de casă”, a precizat  de curând liderul sindical Daniel Avasilcăi.

Numai 12 din cele 41 de locuințe sunt folosite, în prezent. Un sprijin pentru tinerii polițiști ar putea să fie locuințele de serviciu. Inspectoratul de Poliție Județeană (IPJ) Constanța are în administrare astfel de locuințe, dar cele mai multe dintre ele nu mai sunt folosite de ani buni și unele dintre ele au ajuns într-o stare deplorabilă, după cum declarat  oamenii în uniformă.

În mediul rural – la nivelul întregii țări, nu doar în Constanța! – locuințele de serviciu au fost anexate posturilor de poliție. Lucrătorii cu vechime în sistem își amintesc că, în urmă cu aproximativ trei decenii, șefii de post locuiau în camerele din spatele unității de poliție. Ulterior, a fost o perioadă când acestea erau alocate polițiștilor veniți noi în localitate. „Lipsa investițiilor și a reparațiilor și-au spus cuvântul. Locuințele de serviciu se află în sediile posturilor de poliție, clădirile nu au mai fost renovate, iar spațiile nu mai sunt propice utilizării. Polițiștii trebuiau să scoată bani din buzunar pentru a schimba ușile, ferestrele, câteodată și acoperișul, pentru a reabilita niște spații din care urmau să se mute. Drept pentru care, nu au mai fost doritori, iar spațiile respective au rămas nefolosite și s-au degradat”, au declarat surse din rândul oamenilor legii.

Lista locuințelor de intervenție nelocuite din județul Constanța este următoarea: Tuzla, Nicolae Bălcescu, Cobadin, Castelu, Ion Corvin, Independența, Istria, Seimeni, Mereni, Aliman, Cerchezu, Poarta Albă, Ostrov, Siliștea, Limanu, Ciocârlia, Mircea Vodă, Peștera, Rasova, Mihai Viteazu, Saraiu, Dobromir, Săcele, Ciobanu, Chirnogeni, Comana, Valu lui Traian.

În schimb, conform informării transmise de reprezentanții instituției, sunt locuite spațiile din unitățile de poliție din: Băneasa, Pantelimon, Topalu, 23 August, Tîrgușor, Lipnița, Deleni, Adamclisi, Pecineaga, Gîrliciu, Cumpăna și Horia. „Locuințele de intervenție din mediul urban din județul Constanța sunt în număr de două, acestea fiind în municipiul Constanța, iar în prezent sunt ocupate de cadre ale M.A.I.”, au mai spus reprezentanții IPJ Constanța.

Reprezentanții IPJ Constanța au afirmat că în majoritatea acestor spații nu locuiește nimeni „deoarece nu au existat solicitări în acest sens”. Imaginile surprinse în două dintre aceste locuințe, din Tuzla și Independența, demonstrează însă cele susținute de polițiști și anume starea jalnică a acestora. La Tuzla, de exemplu, ai impresia că intri într-un grajd, cu fânul împrăștiat peste tot. Pereții sunt scorojiți, unele încăperi nu au uși și nici iluminat. La Independența, există o altă problemă care îi ține departe pe cei care ar avea nevoie de o astfel de locuință: nu există toaletă în incintă, ci doar un wc în spatele curții. De altfel, de această „dotare” veche beneficiază și postul de poliție din localitate, având în vedere că locuințele sunt amplasate în vecinătatea sediilor de poliție.

blank
Sursă foto: cugetliber.ro

Dacă la Constanța nu au mai fost renovate de ceva vreme nici sediile posturilor de poliție și nici locuințele de serviciu, există județe în care au fost investite sume mari pentru modernizarea lor. În noiembrie anul trecut, IPJ Caraș Severin preciza faptul că a investit 1 milion de lei în reabilitarea a cinci posturi de poliție rurală și a locuințelor de serviciu aferente, banii fiind alocați din bugetul de reparații.

 

 

 

 

Parteneri