35.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneScholz vorbește germanilor despre tancurile Leopard 2 oferite Ucrainei

Scholz vorbește germanilor despre tancurile Leopard 2 oferite Ucrainei

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Cancelarul Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii germani să aibă încredere în decizia guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, promiţând să aibă mereu în atenţie „securitatea” Germaniei, relatează EFE.

 

Scholz a recunoscut că mulţi cetăţeni sunt „foarte îngrijoraţi” pentru că vor ca războiul din Ucraina „să nu se apropie” şi ca guvernul german „să nu-şi piardă cumpătul”, a spus el într-o înregistrare video programată şi difuzată în ziua în care pleacă într-un turneu în America Latină.

„Aveţi încredere în guvern! Credeţi-mă şi pe mine! Luăm decizii care întotdeauna sunt examinate şi coordonate la nivel internaţional”, a subliniat cancelarul german în legătură cu decizia anunţată în această săptămână.

Scholz a spus că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul său s-a ghidat după trei linii principale: să facă „orice este necesar” pentru a sprijini Ucraina, să evite o escaladare – întrucât „nu poate exista război între Rusia şi NATO” – şi, în cele din urmă, să acţioneze în coordonare cu aliaţii Germaniei, în special cu SUA.

Livrarea tancurilor de luptă, care urmează deciziilor anterioare de a livra obuziere, sisteme de apărare antiaeriană şi blindate uşoare, se conformează de asemenea acestor trei principii, a afirmat el.

„Obiectivul nostru este clar: Rusia nu poate să schimbe graniţele prin forţă şi să iasă basma curată”, a subliniat cancelarul german.

„Vă promit că ţinem cont întotdeauna de securitatea Germaniei”, a ţinut să-i liniştească Scholz pe germani.

Potrivit unui sondaj publicat vineri de postul public ZDF, 54% dintre cetăţenii germani consideră că decizia de a trimite tancuri de luptă în Ucraina este corectă, faţă de 38% care se opun, rezultat similar cu cel din sondajele publicate în cursul săptămânii trecute.

Rușii avertizează Germania să nu trimită tancuri în Ucraina

În timp ce sprijinul pentru trimiterea de armament în Ucraina este deosebit de mare în rândul alegătorilor Verzilor, simpatizanţii AfD (Alternativa pentru Germania) şi ai formaţiunii de stânga Die Linke se opun în special.

Aproximativ jumătate din populaţie este îngrijorată de faptul că livrarea de tancuri de luptă către Kiev va creşte riscul unei confruntări militare directe între Rusia şi Occident, o frică deosebit de pronunţată în zonele care corespund fostei Germanii de Est, potrivit EFE.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...