Tancurile M-1 Abrams pe care Statele Unite s-au angajat să le ofere Ucrainei vor fi variante de vârf, mult mai bune decât vechile M-1A1, au relatat Paul McLeary, Lara Seligman și Lee Hudson pentru Politico.
Tancurile M-1A2 are 70 de tone, acest model este principalul tanc al armatei americane și dispune de mai multe îmbunătățiri majore față de Abrams-ul mai vechi, inclusiv un blindaj mai bun, control al focului și dispozitive de comunicații.
O îmbunătățire deosebită iese în evidență. M-1A2 a fost, la începutul anilor 1990, primul tanc care a introdus ceea ce se numește „vizorul termic independent al comandantului” (CITV).
Un CITV este un set de elemente optice pivotante, montate pe partea superioară a turelei unui tanc, care completează optica principală a vehiculului. Cu un CITV, echipajul unui tanc format din patru persoane are două moduri separate de a privi în jur în timp ce echipajul este închis în interiorul turelei blindate, forbes.com.
Nu este un mod tradițional de a face lucrurile. La tancurile mai vechi, comandantul și artileristul văd același lucru în același timp. Acest lucru limitează ritmul în care un echipaj poate identifica și trage în ținte. Gândiți-vă că un tanc cu CITV dispune de patru ochi în loc de doi.. Imaginați-vă un prădător care urmărește o pradă în timp ce caută o alta.
Cum fixează ținta
„Vizorul termic independent al comandantului îi oferă acestuia un sistem de supraveghere a țintelor la 360 de grade, pe timp de zi și de noapte, în orice vreme, care permite comandantului și artileristului să acționeze ca o echipă de „ucigași de vânători””, au scris Wes Glasgow, David Latson și Christopher Cardine într-un număr din 1996 al revistei Armor, revista oficială a armatei americane pentru tancuri.
„Comandantul caută ținte în timp ce artileristul atacă o țintă complet separată”, au explicat Glasgow, Latson și Cardine. „Atunci când artileristul trage cu arma, comandantul poate apoi să „transmită” o nouă țintă artileristului prin apăsarea unui buton. Această capacitate sporește foarte mult letalitatea potențială a sistemului și îmbunătățește în mod măsurabil viteza de angajare a tancului, obținând mai multe gloanțe precise la distanță.”„Acesta este adesea factorul cel mai critic în ceea ce privește supraviețuirea tancurilor pe câmpul de luptă”, au adăugat Glasgow, Latson și Cardine.
O identificare mai rapidă a țintelor a fost, fără îndoială, cerința principală atunci când armata americană și General Dynamics au dezvoltat M-1A2 începând cu sfârșitul anilor ‘80. CITV-ul noului tanc funcționează atât de bine încât alți producători de tancuri s-au grăbit să îl copieze. În prezent, cele mai recente Leclerc-uri franceze, T-90M-urile rusești și alte modele noi de tancuri sunt, de asemenea, dotate cu CITV.
Un singur tip de tanc are acest sistem
În momentul de față, doar un singur tip de tanc ucrainean are CITV – T-84, fabricat pe plan local, dar mai puțin de 10 sunt în serviciu. Când vor începe să apară M-1A2-urile, tancurile ucrainene călite în luptă vor avea în sfârșit un echipament de clasă mondială care să valorifice, mai degrabă decât să limiteze, experiența dobândită cu greu.
Totuși s-ar putea să dureze ceva timp. Toate M-1 ale armatei americane au un amestec de blindaj secret care include o plasă de uraniu super-rezistentă. Statele Unite, ca o chestiune de politică, nu exportă niciodată acest blindaj. Pentru a furniza Ucrainei 31 de Abrams, General Dynamics trebuie fie să scoată uraniul din surplusul de M-1 al armatei americane, fie să construiască noi tancuri M-1 – și să omită plasa.
Oricare dintre cele două opțiuni ar putea dura luni de zile. Din acest motiv, cei mai mulți observatori se așteaptă ca tancurile ucrainene Challenger 2, foste britanice, precum și Leopard 2 folosite – din Germania, Polonia, Norvegia, Spania și alte țări – să ajungă primele.