20 de operatori economici care desfășoară activitatea în zona Piața Unirii din București au fost sancționați cu amenzi în urma unei acțiuni de control realizată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Cei 20 de operatori economici care desfășoară activitatea în zona Piața Unirii din București au fost verificați de echipele Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) și au primit amenzi cu o valoare totală de 188.000 lei, potrivit Agerpres.
“Prioritizăm informațiile primite în mediul online, la nivelul Academiei Comisarilor. Vizăm, în anul 2023, zonele cu impact social major și, în consecință, vom fi prezenți peste tot unde situația o va impune!”, a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Pe lângă amenzi, patru dintre operatorii economici au primit avertismente pentru neregulile constatate. Pentru alți șapte operatori economici s-a dispus oprirea temporară a activității, până la remedierea problemelor.
Lista campaniilor ce au fost amendate în urma controalelor:
- SC Doely Gustos SRL,
- SC Market Media Food SRL – Trattoria Verdi,
- SC Emest Prest Service SRL,
- SC Tomorrow Food SRL – Level Up Fast Food,
- SC Comida Mexicana SRL – Casa de Tacos,
- SC Pan Ion Prod Com SRL,
- SC Pamfi Jina SRL,
- SC Premier Restaurants Romania SRL – McDonald’ Unirii,
- SC Zoomserie SRL – Cofetăria Zoomserie,
- SC Berezka Stores SRL,
- SC Il Maestro SRL – Megapan,
- SC US Food Network SA – KFC Unirii.
Companiile care au fost închise temporar sunt:
- SC Avicri Food & Drinks SRL,
- SC ALEXDMA Panification SRL – Covrigăria Alex,
- SC Denis şi bunicii SRL – Casa Denis Fast Food Delivery,
- SC MLS Invest Trading SRL – Chopstix,
- SC Bianco Latte SRL – Borsalino,
- SC Patiseria Tineretului S.R.L – Patiseria Tineretului,
- SC Carrefour România SA (3 vitrine frigorifice).
Ce probleme au fost identificate la operatorii economici În comunicatul de presă emis de CPCMB au fost menționate principalele probleme descoperite la unitățile supuse controlului. Printre acestea se numără:
- Folosirea unor produse alimentare fără etichete,
- Existența insectelor vii în unitate,
- Nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice (ouă neigienizate depozitate lângă produsele semipreparatele),
- Schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare,
- Vânzarea de produse alimentare expirate,
- Nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător,
- Agregate frigorifice neigienizate ce prezentau:
- lichide scurse,
- rugină,
- depuneri de gheață,
- tăvi deteriorate,
- fisuri și rupturi,
- Depozitarea produselor pe jos,
- Colectarea reziduurilor în recipiente neacoperite,
- Nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă,
- Depozitarea produselor la temperatura camerei,
- Utilizarea unor cântare fără verificare metrologică,
- Lipsa autorizației de funcționare,
- Vânzarea unor produse a căror proveniență nu a putut fi stabilită,
- Folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice,
- Diferențe de gramaj între produsele de patiserie,
- Lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire,
- Refolosirea ambalajelor din plastic etc.
În urma acțiunilor de control, au fost confiscate 400 de kilograme de produse alimentare care nu erau în conformitate cu standardele
Citeste mai mult pe: Gazeta de București.