34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăActualitateViral! Mesajul unui maghiar din România: ”Puneți-vă în locul meu”

Viral! Mesajul unui maghiar din România: ”Puneți-vă în locul meu”

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Erdős János, fagotist la Filarmonica din Satu Mare, denunță ura care există între unii români şi maghiari, spunând că a încercat de când se ştie să facă pace.

Erdős János s-a născut în Satu Mare şi consideră România ”acasă”.

Puneți-vă în locul meu. M-am născut în Satu Mare, la 10 km de granița cu Ungaria. Într-o familie de maghiari, cu străbuni maghiari, care și ei, la rîndul lor s-au născut aici. Nu știu cîte generații, dar sigur n-au emigrat. Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei… Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici, nu-mi fac de rușine țara, din contră!, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată…

Unde greșesc? Că sînt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria. Voi știți cum m-am simțit cînd cei de acolo mi-au spus ”Voi, românii…” La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghară decît ei? Mai corect. Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decît aici? Care e vina mea?Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitate mea? Că niciodată nu neg că sînt maghiar? Sînt! Ăsta sînt! Ma-ghiar! ȘIIIIIIII? Pe cine deranjează? De ce? Eu nu am voie să cînt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor. Am cîntat și imnul românesc destul. Atunci am fost bun? Că doar sînt un amărît de fagotist de cîmpie…Mereu, cînd comentez undeva, îmi dau cu părerea, fără să atac, sînt trimis ”afară”. De ce?

Am încercat mulți ani să fac cumva pace între aceste două nații. Recunosc că sînt cîțiva români care fac același lucru; pe plan local, pe ”afară”…. Dar am fiică, am nepoțici. Mor, și ele vor trebui să trăiască în aceeași ură în care am trăit și eu? Că și ele au diacritice ”urîte” în nume! Doar gîndiți-vă! Empatie… Îmi pare rău, dar sînt sigur că pînă și postarea asta va avea comentarii… M-am obișnuit. Dar postez în continuare public, poate mai reușesc să fac pe cîțiva să înțeleagă ceva ce e greu de înțeles pentru unii, a scris Erdős János pe pagina sa de Facebook.

Articolul Viral! Mesajul unui maghiar din România: ”Puneți-vă în locul meu” apare prima dată în Ziaristi.ro.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...