24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăClujGuvernul retrage statutul de utilitate publică unei asociații clujene care a contribuit...

Guvernul retrage statutul de utilitate publică unei asociații clujene care a contribuit la înscrierea în UNESCO a unui element de patrimoniu românesc

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Guvernul României va dezbate în ședința de marți, 31 ianuarie, un proiect de hotărâre ce vizează retragerea statului de utilitate publică unei asociații folclorice din Cluj-Napoca. Motivul constă în faptul că asociația nu a dovedit îndeplinirea obligației de a menține cel puțin nivelul activității şi performanțele care au determinat recunoașterea utilității publice. De numele asociației clujene se leagă înscrierea în patrimoniul UNESCO a unui element de patrimoniu românesc.

Asociația nu și-a îndeplinit obligația de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situațiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi în Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Astfel, conform prevederilor legale incidente, în situația în care asociaţia sau fundația nu mai îndeplineşte obligaţiile prevăzute la art. 41 alin. (2), Guvernul va retrage, prin hotărâre, statutul de recunoaştere a utilităţii publice, la propunerea autorităţii administrative competente sau a Ministerului Justiţiei”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

Asociația Folclorică „Someșul Napoca” a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică prin efectul H.G. nr. 491/2018 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 594 din 12 iulie 2018.

Recunoașterea utilității publice se face pe durată nedeterminată și poate fi retrasă în cazul în care asociația sau fundația nu mai îndeplinește una ori mai multe dintre următoarele condiții: a) obligația de a menține cel puțin nivelul activității şi performanțele care au determinat recunoașterea; b) obligația de a comunica autorității administrative competente orice modificări ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situațiile financiare anuale; autoritatea administrativă are obligația să asigure consultarea acestor documente de către orice persoană interesată; c) obligația de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situațiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi în Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați…
Vă rugăm să accesați pagina Autentificare. Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...