26.1 C
București
vineri, iulie 12, 2024
AcasăExterneSUA nu vor oferi Ucrainei avioane F-16

SUA nu vor oferi Ucrainei avioane F-16

Articole Similare

Statele Unite ale Americii nu intenţionează să împrumute Ucrainei avioane de vânătoare, în ciuda cererilor insistente ale Administraţiei de la Kiev, a anunțat luni seară preşedintele Joseph Biden.

Potrivit postului de televiziune CNN, întrebat de un jurnalist dacă SUA le vor oferi ucrainenilor avioane F-16, Biden a răspuns: „Nu”.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, insistă pentru primirea de avioane de vânătoare din Occident, pentru facilitarea eforturilor armatei țării lui de a respinge invazia militară rusă. Joe Biden a anunțat săptămâna trecută că Statele Unite vor trimite tancuri grele M1 Abrams, în cadrul unui acord cu Germania, care va furniza tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de tancuri germane de acelaşi tip de către alte naţiuni europene.

Totodată, luni seară, Biden a afirmat că nu nu este sigur că va ajunge în Europa luna viitoare. Preşedintele american a anunţat că vrea să facă, la un moment dat, o vizită în Polonia, dar nu a dezvăluit când. Oficiali citaţi de postul NBC News au afirmat săptămâna trecută că Joe Biden ar analiza posibilitatea de a veni în Europa în februarie, la un an de la începerea invaziei Ucrainei de către armata rusă.

De asemenea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia. „La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean„, a spus Macron, tot luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu Mark Rutte, premierul Olandei.

Macron a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei „nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu„. „Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii„, a subliniat liderul francez, potrivit cotidianului Le Monde.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei „nu este un tabu, dar ar fi un pas major„.

Amintim, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Scholz a reafirmat poziţia Berlinului, că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între Rusia și NATO.

blank

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...