24.8 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăExterneDoi tineri iranieni care au dansat pe stradă, condamnați la 10 ani...

Doi tineri iranieni care au dansat pe stradă, condamnați la 10 ani de închisoare

Articole Similare

Cele mai bune mașini de tractat rulote în 2023

Remorcarea unei mașini nu se rezumă doar la...

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...

Românii nu vor intra în SUA fără viză nici anul viitor

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că...

Sophia Loren a fost spitalizată

Sophia Loren a fost transportată de urgenţă la spital...

Un tribunal din Teheran a condamnat la peste 10 ani de închisoare un cuplu de tineri care a dansat în fața unuia dintre obiectivele turistice din capitală, anunță activiștii iranieni.

Amir Mohammad Ahmadi și logodnica lui, Astiyazh Haghighi, ambii în vârstă de 20 de ani, fuseseră arestați toamna trecută după ce un clip în care dansau în fața Turnului Azadi, a devenit viral.

Fata nu purta vălul pe cap, sfidând astfel regulile stricte ale republicii islamice pentru femei, iar femeile nu au voie nici să danseze în public în Iran, cu atât mai puțin cu un bărbat care nu îi este tată sau frate.

Marți, un tribunal din Teheran i-a condamnat la câte 10 ani și 6 luni de închisoare, precum și la interdicția de a folosi internetul și de a părăsi țara, conform Human Rights Activists News Agency.

Perechea, care avea deja un public în Teheran ca bloggeri populari pe Instagram, a fost condamnat pentru „încurajarea corupției și a prostituției publice„, precum și pentru „adunare cu intenția de a perturba securitatea națională„, au adăugat ativiștii.

Asociația HRANA a citat surse apropiate familiilor celor doi, care au declarat că au fost privați de avocați în timpul procedurilor judiciare, în timp ce încercările de a le asigura eliberarea pe cauțiune au fost refuzate. Haghighi se află acum în faimoasa închisoare pentru femei Qarchak, din afara Teheranului. Activiștii condamnă în mod regulat condițiile din celulele acesteia.

Amintim, autoritățile iraniene au luat măsuri severe împotriva tuturor formelor de disidență de când a murit, în septembrie, Mahsa Amini, arestată pentru că ar fi încălcat regulile privind purtatul vălului pe cap, fapt ce a declanșat proteste care s-au transformat într-o mișcare împotriva regimului religios.

Circa 14.000 de persoane au fost arestate, potrivit Organizației Națiunilor Unite, de la celebrități proeminente, jurnaliști și avocați până la oameni obișnuiți care au ieșit pe străzi.

Totodată, una dintre principalele atracții ale capitalei iraniene, futuristul Turn Azadi – al Libertății, este un loc de o sensibilitate uriașă, relatează AFP. Acesta a fost inaugurat sub conducerea lui Mohammad Reza Pahlavi, fiul Șahului Reza Pahlavi, la începutul anilor 1970, când era cunoscut sub numele de Turnul Shahyad.

 

Parteneri

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...