35.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneNegocieri la Elysée pentru livrarea avioanelor de vânătoare Mirage 2000 către Ucraina

Negocieri la Elysée pentru livrarea avioanelor de vânătoare Mirage 2000 către Ucraina

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, și președintele Radei de stat (Parlamentul ucrainian) se află azi la Elysée și vor avea întrevederi la cel mai înalt nivel.

UPDATE: Într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean, ministrul francez al Aparării, Sebastien Lecornu, a anunțat că Franța va livra 12 tunuri Cezar suplimentare Ucrainei.

Concomitent, în alocutiunea sa în fața Adunării Naționale a Frantei, presedintele Radei a cerut Franței avioane de vanatoare Raffale și Mirage. El a cerut de asemenea legislativului francez sa declare Rusia stat terorist și să recunoasca Holodomorul ca un genocid impotriva poporului ucrainean. În anii 30, Stalin a organizat o foamete care a facut între 3 și 5 milioane de morti in Ucraina.

Conform Palatului Elysée, ministrul Apărării va fi primit de către președintele Emmanuel Macron la sfârșitul după amiezii.

Comunicatul președinției franceze este laconic – întâlnirea are loc pentru « a reafirma sprijinul Parisului pentru Kiev ». Ne imaginăm însă că Oleksii Reznikov nu s-a deplasat la Paris, când țara sa este în plin război și într-o situație de dificultate, pentru un schimb de amabilități cu șeful statului francez.

Cu o zi înainte, Emmanuel Macron a făcut o declarație care marchează o turnantă în vocabularul sau extrem de rezervat.

Aflat în vizită la Saint Nazaire, președintele a răspuns unei întrebări referitoare la eventuală livrare de avioane de vânătoare Mirage 2000 : Nu este, « în principiu », exclus. Declarația să a provocat o adevărată furtună în rândul comentatorilor parizieni.

De asemenea, întâlnirea are loc în contextul în care președintele comisiei de Apărare din Adunarea Națională, un personaj important din galaxia Macron, declara săptămâna trecută la Londra că Parisul ar putea livra avioane Mirage 2000, care sunt pe cale să fie înlocuite în armata franceză de avioanele Raffale.

Deși în ultimele zile s-a vorbit mult despre avioanele americane F16, Joe Biden tranșa luni seară chestiunea cu un “nu” destul de ferm. Acest “nu” poate însemna “nu, SUA nu va livra avioane F16 », dar nu neapărat că Washingtonul se va opune că alte țări care dispun de F16 să le transfere Ucrainei.

Un alt personaj important se află la Paris, președintele Radei supreme, Rouslan Stefantchouk, care va fi primit și el la Elysée și se va exprima în fața Adunării Naționale a Franței, onoare extrem de rară în sistemul politic francez.

Președintele francez, de exemplu, nu are dreptul să calce în acest for suprem al democrației.

Miercuri, 1 februarie, Rouslan Stefantchouk se adresează Senatului.

Oleksii Reznikov se întâlnește și cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, pentru chestiuni ceva mai « prozaice », respectiv livrarea de armament deja acceptată de către Paris și vizitează întreprinderea Thales pentru a face cunoștință cu radarele GM200 care pot fi integrate în sistemele de apărare sol-aer SAMPT.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...