6.8 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăExternePolonia joacă tot mai tare pe cartea totul s-au nimic. Avioanele F16...

Polonia joacă tot mai tare pe cartea totul s-au nimic. Avioanele F16 vor intra în luptă împotriva rușilor

Articole Similare

Rusia va avea îndrăzneala să atace Europa? De ce nu este imposbil

Varianta ca Rusia să extindă operațiunile militare împotriva democrațiilor...

SUA şi Marea Britanie au desfăşurat noi lovituri asupra unor ţinte houthi în Yemen

SUA şi Marea Britanie au desfăşurat, sâmbătă, lovituri împotriva...

Polonia a fost prima țară care a fost dispusă să-și trimită tancurile Leopard 2, în luptă, în Ucraina. Acum, un înalt oficial ucraiean a făcut un alt anunț care crește miza înarmării ucrainenilor cu arme de generație avanstă.

Premierul Poloniei a declarat că țara lui este dispusă să își trimită toate avioanele F16, în Ucraina, pentru a fi folosite de militarii ucraineni în războiul împotriva Risiei.

”Așa cum a fost acum câteva luni în contextul MiG-urilor, la fel și orice altă forță aeriană va fi realizată și probabil transferată în coordonare cu țările membre NATO. Vom acționa în deplină coordonare”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

La fel ca și în cazurile tancurilor Leopard 2, pe care Polonia le are în dotare, și le va transfera în Ucraina, după ce a primit acordul Germaniei, în cazul în care va fi aprobată o decizie privind trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, Polonia va acționa în ”deplină coordonare” cu aliații săi.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând la o întrebare despre posibilul transfer de avioane de vânătoare F-16 din Polonia către Ucraina.

Vecinii Ucrainei au în dotare 48 de avioane F 16 Fighting Falcon, potrivit unei informări oficiale făcute de Ministerul Apărării de la Varșovia.

Polonia face totul pentru Ucraina

Alături de Statele Unite, Polonia și-a luat rolul de aliat al Ucrainei, foarte în serios. După cum a precizat șeful guvernului polonez, Varșovia coordonează toate acțiunile legate de consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei cu partenerii din NATO, în special cu Statele Unite.

Așa s-a întâmplat și în cazul deciziilor privind transferul sistemelor de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina, sau crearea unei coaliții internaționale privind transferul tancurilor Leopard 2 către Ucraina.

”Și, așa cum s-a întâmplat acum câteva luni cu avioanele MiG-29, orice altă asistență aeronautică, pentru Ucrain, va fi coordonată, implementată și, eventual, transferată împreună cu alte state membre NATO. Vom acționa în deplină coordonare aici”, a subliniat Morawiecki.

Când i s-a cerut să clarifice câte avioane ar putea transfera Polonia, premierul a precizat că a răspuns deja la această întrebare și că nu poate adăuga nimic altceva.

După cum s-a raportat, Ucraina caută să obțină avioane de luptă moderne – F-16 sau F-15 ale Forțelor Aeriene americane sau analogii lor europeni, Tornado german sau Gripen suedez – pentru a-și înlocui avioanele din epoca sovietică.

Parteneri