19 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăActualitatePreședintele Joe Biden a anunțat că SUA nu vor oferi avioane de...

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA nu vor oferi avioane de luptă Ucrainei

Articole Similare

blank

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus că țara sa nu intenționează să ofere avioane de vânătoare Ucrainei, în contextul discuțiilor insistente din ultimele zile.

Întrebat de un jurnalist dacă Statele Unite vor oferi Ucrainei avioane de vânătoare F-16, preşedintele Biden a răspuns: “Nu”, potrivit postului de televiziune CNN.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă pentru primirea de avioane de vânătoare din Occident, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de a respinge invazia militară rusă. Săptămâna trecută, Biden a anunţat că Statele Unite vor trimite tancuri M1 Abrams, în cadrul unui acord cu Germania, care va furniza tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de tancuri germane de acelaşi tip de către alte naţiuni europene.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Răspunsul lui Biden vine după ce zilele trecute, publicația Politico, apropiată de establishment, scria despre șansele mari ca Occidentul să ofere și avioane de luptă Ucrainei, după ce a oferit tancuri.

Dar nici președintele Macron, al Franței, nu s-a arătat foarte entuziasmat în a oferi avioane Ucrainei. Șeful de la Paris a spus că „nimic nu este exclus”, teoretic, dar trebuie îndeplinite niște condiții.

La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie „să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean”, a afirmat Emmanuel Macron, luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, Macron a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei „nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu”. „Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde. La rândul său, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei „nu este un tabu, dar ar fi un pas major”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

Parteneri

Salamul de Sibiu revine oficial în SUA

Primul produs românesc de origine animală exportat pe piața...