34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăClujMunicipiul Cluj-Napoca are buget

Municipiul Cluj-Napoca are buget

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Bugetul municipiaului Cluj-Napoca a trecut, joi, de votul consilierilor locali.

În deschiderea ședinței, primarul Emil Boc a prezentat, din nou, principalele proiecte pe care municipalitatea le are în vedere, unele începute, altele noi, care urmează să fie demarate.

El a mulțumit pentru amendamentele venite din partea celorlalte partide politice din forul local – USR, PSD și UDMR, dar și din partea societății civile și a clujenilor, și care – unele au fost cuprinse în proiectul de buget, în timp ce altele nu, în momentul de față neavând susținerea financiară necesară.

Emil Boc a mai spus că au fost studiate zeci de pagini cu propuneri și amendamente.

Referindu-se la unele amendamente care nu erau incluse în buget, el a amintit un centru pentru persoane cu adicții pentru tineri (solicitat de USR), o idee pe care a salutat-o și pe care a prins-o în buget „fără echivoc”.

Referondu=se la celelalte amendamente, Emil Boc a precizat că acestea sunt într-o formă sau alta, sau parțial, prinse în proiectul de buget, unele în domeniul educației, altele în infrastructură, reparare, respectiv modernizare a unor zone și străzi din oraș).

Cât despre propunerea USR de construire a unei autogări lângă gară, Emil Boc a explicat că CFR a spus că nu se poate realiza acest obiectiv, în acea zonă fiind mai multe proiecte corelate în prezent, ce nu pot fi oprite.

Dintre amendamentele PSD, care în opinia primarului, merită atenție, amintim un Centru pentru prevenirea și combaterea fenomenului de bullying, dar și un bazin olimpic și realizarea unei galerii de artă mobilă sau construirea unei școli și a unei grădinițe în cartierul Sopor,

Buget record

Proiectul pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 a fost supus dezbaterii publice în urmă cu câteva săptămâni.

În acest an municipalitatea clujeană va avea la dispoziţie 3.048.549.300 de lei. Din această sumă, 650.167.000 lei reprezintă fondurile prevăzute pentru metrou.

Față de anul trecut, bugetul este mai mare cu 49,94 la sută, iar dacă nu se includ banii pentru metrou, creșterea este de 18 la sută față de 2023.

În acest an, bugetul pentru dezvoltare va fi 1.635.689.000 lei, iar cel de funcționare de 1.412.860.303 lei.

Conform datelor, veniturile proprii ale orașului au crescut cu 9,23 la sută, iar cota defalcată din impozitul pe venit a crescut cu 12,94 al sută.

A.M.C.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...