26.1 C
București
vineri, iulie 12, 2024
AcasăExternePolitico: SUA ar putea permite țărilor terțe să transfere avioane de luptă...

Politico: SUA ar putea permite țărilor terțe să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina

Articole Similare

În timp ce oficialii occidentali s-au exprimat în mod public, relativ fără echivoc, că nu vor exista avioane livrate Ucrainei, discuțiile private indică că poate fi de fapt doar o chestiune de timp până când țările NATO le vor pune la dispoziție, scrie Politico.

Se pregătesc statele NATO să trimită avioane de luptă Ucrainei?

Politico: La Pentagon, înalți oficiali americani recunosc că Ucraina va trebui să-și modernizeze forțele aeriene vechi cu noi avioane de luptă – în cele din urmă.

Dar, deocamdată, oficialii se concentrează pe trimiterea armelor de care Kievul are nevoie pentru lupta imediată. Aceleași conversații au loc în Europa.

Țări precum Polonia, Țările de Jos și Franța și-au exprimat deschiderea față de idee, dar oficialii subliniază că este de făcut o muncă considerabilă doar pentru a obține Ucrainei armele promise în ultimele săptămâni.

„Cred că este o problemă de perspectivă pe termen lung”, a spus un diplomat est-european. „Trebuie să livrăm cât mai curând posibil ceea ce s-a angajat în ianuarie. Este cu adevărat impresionant, dar timpul este esențial.”

Discuțiile indică faptul că, în timp ce tonul este negativ pentru moment, posibilitatea se discută în culise și, în cele din urmă, poate să reapară în public.

Este un tipar care s-a repetat de nenumărate ori pentru alianța occidentală de la începutul războiului: ceva ce a fost odată interzis – de la armele germane într-o zonă de război până la Ucraina care primește tancuri moderne – se strecoară spre realitate pe măsură ce războiul continuă.

„Mulți oameni încă nu înțeleg că războiul este departe de a se termina”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean de externe Andriy Melnyk pentru POLITICO.

„De fapt, Putin pare să aibă și mai mult apetit ca niciodată. Fără sprijin aerian nu poți duce un război modern.”

Posibilitatea de a trimite Ucrainei avioane de luptă se întinde încă de la începuturile războiului. În săptămânile după ce Rusia a trimis trupe peste graniță, guvernul polonez a susținut că este gata să transfere avioane de luptă din epoca sovietică în SUA, astfel încât acestea să poată merge apoi la piloții ucraineni. Washingtonul a refuzat oferta.

Antrenamentul a fost prea dificil, au spus oficialii, iar trimiterea de avioane de la o bază NATO în Ucraina ar putea risca o confruntare directă cu Rusia. Subiectul a dispărut.

Aproape un an mai târziu, multe s-au schimbat. Un război fulger asupra Kievului s-a transformat într-un război de tranșee. Un război care poate dura zile sau săptămâni acum ar putea persista ani de zile. Pe parcurs, aliații occidentali au trecut peste multe linii roșii. Armament greu, obuziere, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, vehicule blindate – toate au ajuns în cele din urmă spre Ucraina.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...