28.1 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăConstantaBătrâna care a sunat la 112 de frig și singurătate a ajuns...

Bătrâna care a sunat la 112 de frig și singurătate a ajuns la spital. I s-a făcut rău după ce i s-a spus că trebuie să se mute la azil

Articole Similare

Două angajate de la Asistență Socială sunt acuzate de comportament necuviincios față de bătrâna de 85 de ani care a sunat la 112 și s-a plâns că moare de frig și singurătate în casă în urmă cu o săptămână, relatează Observatorul de Constanța. Bătrâna a ajuns la spital la scurt timp după vizita celor două, care au încercat să o convingă să se mute într-un cămin de bătrâni.

Femeia de 85 de ani era îngrijorată că dacă va accepta să meargă la cămin, își va pierde casa, iar angajatele ar fi ţipat la ea şi ar fi avut un comportament necuviincios, potrivit publicației locale. La puțin timp după plecarea lor, bătrânei i s-a făcut rău și a fost transportată la spital.

„Stau și mă gândesc de multe ori. Azi noapte mi-a fost cam rău. Nu ne-am certat, dar față de o zi înainte cu totul schimbat în rău. Domnul Gabriel (n.r. – polițistul local care a intervenit după apelul la 112) mi-a zis că dacă nu era acolo mă luau. Ce m-a deranjat este că încă cu o zi înainte am întrebat: merg la azil, dar casa îmi rămâne? Și mi-au spus că da. Ieri mi-au zis că odată ce plec, nu mă mai leagă nimic. Ieri chiar sincer vă spun, nu m-am putut abține și am început să plâng. M-am speriat, azi-noapte n-am dormit deloc, am fost foarte agitată. Și acum nu mă simt bine”, a mărturisit bătrâna.

Ea a fost transportată cu o ambulanță la spital pentru a primi îngrijiri medicale. „S-a primit apel pentru o pacientă care prezența vertij. I-au acordat ajutor și au dus-o la spital cu consult de specialitate”, a declarat Claudia Tatarici, purtător de cuvânt la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța.

Întrebată despre comportamentul celor două angajate de la Asistență Socială, city-managerul orașului Constanța a anunțat că va fi demarată o anchetă.

„Îmi cere eu scuze public și anticipat dacă a fost un comportament neadecvat, nu pot să promit că nu se va mai întâmpla. Eu am să socotesc că astăzi mi-ați adus la cunoștință cazul. Cu acordul domnului primar, o să fac verificări suplimentare. Și o să luăm măsurile necesare, în limita în care legea ne permite”, a declarat Felicia Ovanesian.

Directoarea Direcției de Asistență Socială a precizat că nu are informații despre o atitudine nepotrivită a angajatelor.

„Prima evaluare a avut loc în ziua de luni. O echipă s-a deplasat la ea ca să vadă gradul de vulnerabilitate. S-a făcut o anchetă socială și, având în vedere vârsta, s-a propus instituționalizarea ei. Au urmat procedurile legale. Eu nu am fost de față”, a declarat Monica Poptile.

Cazul femeii a ajuns în atenția presei după ce un polițist local din Constanța a povestit pe Facebook despre apelul la 112 al unei bătrâne care trăiește singură și nu are bani să plătească pentru căldură.

Pe 23 ianuarie, bătrâna a sunat la 112 și i-a spus dispecerului că moare de frig și de singurătate, în casă. Singura posibilă sursă de încălzire a casei e un calorifer electric, pe care însă nu-l folosește, de teamă că nu va putea plăti factura la curent.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...