O publicație elvețiană, Neue Zurcher Zeitung (NZZ) susține că șeful CIA, William Burns, i-ar fi oferit lui Vladimir Putin o cincime din teritoriul ucrainean – cam 20%, adică o suprafață aproximativ egală cu regiunea Donbas – pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ca parte a unui plan de pace propus în numele președintelui SUA, Joe Biden, informează Mediafax.
Conform sursei citate, atât Kievul cât și Moscova ar fi respins planul. Ucraina, „pentru că nu este dispusă să-şi împartă teritoriul”, în timp ce oficialii ruşi ar fi afirmat că „pe termen lung vom câştiga războiul oricum”.
Casa Albă a negat, însă, scenariul.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, a declarat pentru săptămânal că ştirile „nu sunt exacte”. La rândul său, un oficial CIA a declarat pentru Newsweek că afirmaţiile din articolul NZZ, conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie, şi informaţiile că ar fi existat o propunere de pace pe care a făcut-o în numele Casei Albe sunt „complet false”.
După ce beligeranții au respins propunerea, administrația Biden s-a decis să trimită tancuri Kievului, scrie ziarul elvețian.
Aceste dezvăluiri vin în contextul în care celebrul think-tank american, Rand Corporation, a publicat zilele trecute un raport intitulat „Evitarea unui război lung. Politica SUA și traiectoria conflictului Rusia-Ucraina”.
Documentul afirmă nevoia ca SUA să preia iniațiativa negocierilor pentru încheierea războiului, pentru a putea a avea un cuvânt cât mai de greu de spus.
Autorii argumentează că „pe lângă minimizarea riscurilor unei escaladări majore, evitarea unui conflict prelungit ar servi cel mai bine intereselor SUA. Costurile și riscurile unui război lung în Ucraina sunt semnificative și depășesc posibilele beneficii ale unei asemenea traiectorii pentru SUA”.
Cei de la Rand afirmă că deși SUA nu poate determina, de una singură, durata conflictului, „poate face pași care să facă mai probabil un sfârșit negociat”.