Chioșcul de ziare cel mai vechi din Parcul Cișmigiu pare să fi fost ignorat de autoritățile locale. Odată când bucureștenii puteau cumpăra de aici ziare sau țigări, acum chioșcul nu oferă decât obloane trase, reclame îmbătrânite și găinaț de porumbei. La ieșirea din Parcul Cișmigiu, pe Bulevardul Regina Elisabeta, se găsește acest chioșc cel mai vechi din parc, unde bucureștenii puteau cumpăra „ziare și tutun”.
Vârsta acestuia nu este cunoscută cu precizie, dar se presupune că are peste 130 de ani, fiind aproape la fel de vechi ca și parcul din centrul Bucureștiului. Este ultimul chioșc de acest fel din Bucureștiul secolului XIX, de pe vremea lui Carol I. Astăzi, a pierdut din strălucirea și farmecul din trecut, iar oamenii trec zilnic pe lângă obloanele sale trase fără să cunoască istoria sa.
De-a lungul anilor, chioșcul cel mai vechi din Parcul Cișmigiu a fost deseori folosit ca suport pentru graffiti-uri de către artiștii stradali, o tendință care devine tot mai frecventă pe clădirile istorice din centrul Bucureștiului. În ciuda acestui fapt, chioșcul a rămas într-o stare degradată de mulți ani. Consilierul local al Sectorului 4, Dan Călina, este îngrijorat de aspectul acestui simbol, aflat în fața Primăriei Capitalei, și propune noi utilizări pentru acest loc plin de istorie din Parcul Cișmigiu.
„Ca propunere, un minicentru turistic centrat pe istoria celui mai vechi parc al Bucureștilor, Cișmigiul, ar funcționa ideal. De aici ar fi distribuite hărți și diverse suveniruri. Să ne promovăm istoria orașului așa cum trebuie, prin valorificarea oricărui fragment relevant din epoci anterioare”, precizează Dan C. pe pagina sa de Facebook.
D. Munteanu: Prin anii ’50-54, cumpăram un ziar de la acest Chioșc renumit și mergeam alături la o bere la Gambrinus și îl răsfoiam.
Braga, băutura cu care se răcoreau vizitatorii din Parcul Cișmigiu
Braga este denumirea unei băuturi simple pe care oamenii o foloseau pentru a se răcori într-o zi călduroasă. Era o fiertură de mei (porumb sau secară), puțin tulbure, cu un gust dulce-acrișor și cu o urmă de alcool, conform Anonimus.ro. Din această cauză, a apărut expresia „ieftin ca braga”. Băutura costa doar cinci parale și mulțumea orice cumpărător care nu avea bani pentru o băutură mai scumpă. Chioșcul din parc oferea, de asemenea, cumpărătorilor sifon, sirop, țigări, limonadă și înghețată. Cu toate acestea, odată cu schimbările în ceea ce privește preferințele pentru băuturi, braga a devenit o amintire pentru nostalgici. Acum, această băutură este produsă doar pentru consum propriu de către familii musulmane din sudul țării și în alte zone din țară.
Citeste mai mult pe: Gazeta de București.