24.8 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăActualitateVIDEO Crin Bologa, șeful DNA: „Avem dosare care stau în Cameră preliminară...

VIDEO Crin Bologa, șeful DNA: „Avem dosare care stau în Cameră preliminară 4 sau 5 ani”

Articole Similare

Cele mai bune mașini de tractat rulote în 2023

Remorcarea unei mașini nu se rezumă doar la...

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...

Românii nu vor intra în SUA fără viză nici anul viitor

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că...

Sophia Loren a fost spitalizată

Sophia Loren a fost transportată de urgenţă la spital...

Crin Bologa, procurorul șef al DNA, a criticat procedura de Cameră preliminară din procesele penale, procedură care întârzie foarte mult judecata cauzelor. Prejudiciul estimat în dosarele de corupție, 4,2 miliarde de euro.

„O procedură introdusă în 2014, cu scopul de a scurta durata proceselor, a ajuns să le prelungească nepermis de mult. Avem dosare care stau în Cameră preliminară 4 sau 5 ani, în condițiile în care legea vorbește de maximum 60 de zile”, a declarat Bologa, la ședința de bilanț a DNA pe 2022.

Potrivit Codului de procedură penală, „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă”.

În această fază a procesului, judecătorii ar trebui să verifice legalitatea probelor depuse la dosar, legalitatea trimiterilor în judecată sau clasarea dosarelor.

Cu ajutorul dat de Curtea Constituțională, Camera preliminară a devenit o veritabilă mini-judecată cu caracter nepublic.

Fără sprijin din partea MJ

Șeful DNA a mai arătat că a propus în mai multe rânduri ministerului Justiției extinderea competențelor procurorilor anticorupție la faptele de evaziune fiscală mai mari de 1 milion de euro, la anchetarea magistraților sau la infracțiunile grave de mediu, dar nu a primit un răspuns.

Procurorul şef Crin Bologa, a mai anunţat că instituţia pe care o conduce are în lucru dosare care vizează săvârşirea unor fapte de corupţie, în care prejudiciul total estimat este de peste 4,22 miliarde euro.

  • prejudiciul reţinut în dosarele trimise în judecată – 247 milioane euro în 2022, faţă de 144 milioane euro în 2021;
  • măsuri asigurătorii în cursul urmăririi penale – 461 milioane euro în 2022, faţă de 131 milioane euro în 2021;
  • măsuri asigurătorii în cauzele trimise în judecată – 252 milioane euro în anul 2022, faţă de 128 milioane euro în 2021.

„Camera preliminară ar trebui desființată”

Crin Bologa a vorbit despre blocajul pe care a ajuns să îl creeze camera preliminară și în interviul acordat PRESShub.

„Din punctul meu de vedere, camera preliminară poate să dispară la modificarea codurilor penale. În prima parte a carierei mele, la primul termen de judecată, cu procedura completă, în camera preliminară se verifica rechizitoriu, se vedea legalitatea probelor și se mergea mai departe.

Avem altă decizie a Curții Constituționale care permite judecătorului de fond ca și după ce probele au trecut de cameră preliminară să le poate înlătura, să le mai analizeze încă o dată, să mai facă încă o dată treaba camerei preliminare.

Înainte, dacă erau validate probele, trebuia să apară ceva extraordinar. Erau câștigate cauzele. Ori acuma eu cred că e o formă de e blocaj”, a declarat Crin Bologa în ianuarie.

Parteneri

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...