Începând din 2023, se așteaptă o scădere semnificativă a numărului de avarii în rețeaua de termoficare din Constanța, potrivit directorului Societății Termoficare Constanța, Liviu Popa. Acesta a declarat că toate conductele mari vor fi înlocuite până la sfârșitul anului viitor, acestea fiind sursa principală a problemelor.
“În ultimele zile au apărut câteva avarii, le-am remediat, dar la umplerea rețelei de transport s-a constatat de Electrocentrale că nu se poate ajunge la presiune, că au cedat conductele. De ce? Conductele au îmbătrânit, ele au undeva în jur la 40 de ani, dacă nu s-ar fi început aceste șantiere de modernizare, vă garantez că-n iarna următoare Constanța nu mai avea căldură. Iarna asta o ducem cum o mai ducem”.
De asemenea, termenele pentru remedierea avariilor sunt adesea depășite, din cauza uzurii accentuate a conductelor, unele dintre acestea devenind simple coji de rugină. Un program de înlocuire a conductelor de transport agent termic este în desfășurare în oraș, împărțit în trei etape, cu un grafic de lucru. Programul trebuie finalizat până la 31 decembrie, în caz contrar, constructorul nu va putea primi banii proveniți din fonduri europene, a mai spus Liviu Popa.
„Proiectele au fost gândite de maniera în care să se înlocuiască diametrele mari ale magistralelor, pentru că sumele de bani ca să schimbăm întreaga infrastructură nu ajung numai din programul POIM. Mai rămân niște zone care urmează să fie reabilitate pe alte proiecte de finanțare. Însă după ce aceste proiecte care vizează diametrele mari ale conductelor sunt realizate, vă asigur că vom scăpa de probleme”.
Amintim că ieri o avarie la rețeaua de transport a agentului termic a cauzat întreruperea alimentării cu căldură în zonele Tomis I, Tomis II, Dacia și Capitol. În cadrul lucrărilor de înlocuire a conductelor vechi, locuitorii din zona Dacia, care sunt serviți de PT 103, au rămas fără căldură timp de 8 ore.