19 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăExterneMircea Geoană: Este momentul ca Suedia şi Finlanda să fie acceptate în...

Mircea Geoană: Este momentul ca Suedia şi Finlanda să fie acceptate în NATO

Articole Similare

Este momentul ca Suedia şi Finlanda să fie acceptate în NATO, a declarat luni secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, la o conferinţă de securitate la Oslo.

 

Mircea Geoană a adăugat că este „de neconceput” ca NATO să nu acţioneze dacă securitatea celor două ţări nordice ar fi ameninţată. Ministrul finlandez al Apărării, Mikko Savola, a reiterat că este important ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO împreună.

Vezi și Cine sunt luptătorii pentru libertate considerați teroriști de Turcia lui Erdogan

Declaraţiile au fost făcute în cadrul celei de-a 58-a Conferinţe de Securitate Leangkollen de la Oslo, în Norvegia. Tema conferinţei din acest an este „democraţia contra autocraţiei în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Suedia şi Finlanda şi-au reafirmat săptămâna trecută angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, deşi Turcia îşi menţine veto-ul în cazul Stockholmului.

Turcia a devenit recent mai radicală împotriva primirii Suediei în NATO după ce o grupare prokurdă a „executat” simbolic la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Vezi și Finlandezii vor în NATO și fără Suedia

Încercând totuşi să convingă Ankara să-şi ridice veto-ul, guvernul de la Stockholm a anunţat joi un proiect pentru înăsprirea legislaţiei antiteroriste, care asimilează infracţiunilor sprijinul financiar sau sub altă formă oferit organizaţiilor teroriste.

Suedia şi Finlanda vor să se alăture NATO ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Toate cele treizeci de state membre ale NATO trebuie să îşi dea aprobarea. Turcia şi Ungaria nu şi-au dat încă acordul.

Parteneri

Salamul de Sibiu revine oficial în SUA

Primul produs românesc de origine animală exportat pe piața...