24.8 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăActualitateImpresionanta poveste a câinilor trimiși de România să salveze oameni în Turcia....

Impresionanta poveste a câinilor trimiși de România să salveze oameni în Turcia. Unul dintre ei a trăit pe stradă: „L-am găsit într-o cutie”

Articole Similare

Cele mai bune mașini de tractat rulote în 2023

Remorcarea unei mașini nu se rezumă doar la...

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...

Românii nu vor intra în SUA fără viză nici anul viitor

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că...

Sophia Loren a fost spitalizată

Sophia Loren a fost transportată de urgenţă la spital...

Cei patru câini salvatori pe care România i-a trimis pentru a ajuta victimele cutremurului de ieri din Turcia, au povești de viață impresionante.

În această dimineață, echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.

Cialapa s-a născut pe stradă și nu este de rasă

Cel negru se numește Cialapa și are 8 ani, timp în care a salvat mai mulți oameni. Cea mai importantă misiune a avut-o în 2019, atunci când a mers în Albania, să caute victimele prinse sub dărâmăturile produse de un cutremur devastator.

„Lucrează cu noi de când s- născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă”, a spus Vlad Popescu, președinte Clubului Câinilor Utilitari, potrivit digi24.

blank
Cialapa are 8 ani și a mai fost in misiuni (sursa: IGSU Facebook)

Dar Cialapa nu este unicul câine salvator. În clubul câinilor utilitari, o asociație care colaborează cu departamentul de situații de urgență, sunt și cei doi care au fost trimiși acum în Turcia să caute victime. Anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.

„Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni in dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, a mai spus Vlad Popescu.

A fost singurul supraviețuitor

Povestea câinilor salvatori este cu atât mai emoționantă cu cât mulți dintre ei au fost, la rândul lor, salvați.

Roxana Chiriță, voluntar: „L-am găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor și am zis: hai să facem ceva pentru România mai departe dacă tot ai fost așa de rezistent!”

Parteneri

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...