Profitul net al Grupului BRD a crescut anul trecut cu 1,4%, la 1,337 miliarde lei, în timp ce profitul net al băncii a fost de 1,285 miliarde lei. Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,459 miliarde lei, mai mari cu +11,7% faţă de anul 2021, iar venitul bancar net al băncii a fost de 3,288 miliarde lei.
”Profitul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1,337 miliarde lei faţă de 1,319 miliarde lei în 2021. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,9% (13,4% în 2021). Poziţia de capital a BRD este solidă, cu o rată de adecvare a capitalului de 20,9% la nivel individual la finalul lunii decembrie 2022 (incluzând profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2022 şi recunoaşterea în întregime a rezervelor aferente altor elemente ale rezultatului global în fondurile proprii)”, anuţă banca.
Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparaţie cu 2021 datorită unui volum crescut al tranzacţiilor şi a producţiei dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor şi a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking în condiţiile migrării clienţilor retail către aplicaţia de mobile banking, oferită gratuit, You BRD.
”Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,459 miliarde lei, mai mari cu +11,7% faţă de anul 2021. Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaţioniste puternice, o tendinţă accelerată de majorare a dobânzilor de piaţă şi o volatilitate crescută. În condiţiile unei activităţi comerciale foarte dinamice şi ale contextului ratelor dobânzii, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, fiind temperat de creşterea semnificativă a remunerării depozitelor clienţilor”, se arată în raportul băncii.
Consiliul de Administraţie al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor.
”Această hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţa recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare în condiţiile respectării indicatorilor reglementari, pe bază permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever.
Banca Centrală Europeană a criticat puternic bitcoin
Rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 2,5% la finalul lunii decembrie 2022 (în scădere de la 3,1% în decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului, este unul confortabil, de 77%. Costul net al riscului pe întregul an 2022 a înregistrat o cheltuială de 95 milioane lei (faţă de o reluare în venituri de 146 milioane lei în 2021) influenţat de contextul macroeconomic, în timp ce portofoliul neperformant a înregistrat recuperări susţinute şi un nivel scăzut de intrări nete în categoria neperformante.
Valoarea tranzacţiilor noi de finanţare sustenabilă realizate în 2022 a atins 215 milioane euro, reprezentând un pas important către obiectivul strategic de 1 miliard euro în finanţări sustenabile acordate până la sfârşitul anului 2025.
Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de două cifre (+10,4% faţă de sfârşitul anului 2021). Pe segmentul retail, BRD a înregistrat o producţie record de credite pentru locuinţe şi al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu aproape 7,5 miliarde lei credite noi acordate clienţilor persoane fizice în 2022. Creditarea companiilor a înregistrat rezultate impresionante (+25,8% faţă de sfârşitul anului 2021) bazate pe o performanţă deosebită pe segmentul IMM-urilor (+43% faţă de 2021) şi pe o creştere notabilă a creditelor acordate marilor companii (+18,7%), în timp ce activitatea de leasing a înregistrat, de asemenea, un nivel ridicat (+15,1%).