20.3 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăExterneXi Jinping, avertisment privind „furtuni periculoase” la o reuniune a Partidului Comunist...

Xi Jinping, avertisment privind „furtuni periculoase” la o reuniune a Partidului Comunist Chinez

Articole Similare

Noul Apple CarPlay poate controla mult mai mult decât înainte

Dezvăluit pentru prima dată în 2022, următoarea generație...

Scandal în Italia după o bătaie în Parlament

Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care...

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Apple a reuşit să convingă OpenAI să implementeze ChatGPT...

Apple a prezentat iOS 18

iOS, sistemul de operare care stă la baza smartphone-urilor...

Putin şi-a amânat vizita în Turcia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat...

 2 Vizualizari totale,  1 Vizualizari azi

În prima sa declarație de la episodul balonului chinez doborât în Statele Unite, președintele Xi Jinping a avertizat în privința unor „furtuni periculoase”. De asemenea, acesta a vorbit despre modernizarea chineză, care va întâmpina numeroase riscuri și provocări.

Preşedintele chinez Xi Jinping, care este şi secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCCh), a avertizat miercuri, într-un discurs pronunţat la o sesiune de studiu a partidului unic, că ţara asiatică se va confrunta „inevitabil” cu „furtuni periculoase”, într-un context de puternice tensiuni cu SUA.

Modernizarea chineză prezintă riscuri și provocări

În discursul său, Xi a recunoscut că „modernizarea chineză, care este un proiect care nu are precedent, se va confrunta inevitabil cu tot felul de riscuri, provocări, dificultăţi şi inclusiv furtuni periculoase, dintre care pe unele le putem anticipa, dar pe altele nu”.

Xi a vorbit despre „spiritul de luptă neîmblânzit al PCCh” cu scopul „de a deschide noi orizonturi pentru cauza noastră”, transmite EFE., potrivit Agerpres.

Preşedintele Chinei a subliniat că gigantul asiatic are „propriul său model de dezvoltare” care „evită mitul că modernizarea echivalează cu occidentalizarea”.

Totodată, Xi a cerut partidului „eforturi pentru a obţine o mai mare eficienţă decât cea a capitalismului, menţinându-se în acelaşi timp în mod eficace echitatea în cadrul societăţii”.

Xi a menţionat totodată că gigantul asiatic se va confrunta cu „provocări globale” într-un moment în care Beijingul dă asigurări că şi sistemul socialist este „o democraţie funcţională”, chiar mai bună decât în ţările occidentale, pe care le consideră a fi în declin.

Primele declarații ale lui Xi Jinping după incidentul cu SUA

EFE notează că acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Xi de la episodul cu presupusul balon spion chinez care a survolat spaţiul aerian al SUA şi care a provocat o nouă criză politică între cele două puteri şi a distrus orice tentativă de detensionare, într-un climat de neîncredere reciprocă tot mai mare.

Este totodată prima reuniune de lucru la care asistă cei mai noi membri ai biroului politic al PCCh, aleşi la cel de-al XX-lea Congres al partidului, din octombrie 2022, şi la care Xi a obţinut un al treilea mandat de secretar general.

Ceremonia de deschidere a reuniunii a fost prezidată de Li Qiang, care în martie, la reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez), urmează să fie desemnat prim-ministru, înlocuindu-l pe actualul ocupant al postului, Li Keqiang.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...