Ramzan Kadîrov, un aliat-cheie al președintelui rus Vladimir Putin, a lansat noi amenințări că după Ucraina urmează să fie atacată Polonia
Kadîrov a avertizat marți că „operațiunea militară specială” din Ucraina, se va încheia până la sfârșitul anului 2023, după care urmează Polonia, potrivit msn.com.
„După Ucraina, Polonia este pe hartă! Nu voi ascunde că eu personal am o astfel de intenție”, a declarat Kadîrov pe Telegram.
Rusia se pregătește să mobilizeze între 300.000 și 500.000 de soldați pentru o nouă ofensivă în Ucraina, potrivit unui nou buletin al serviciilor de informații militare ucrainene.
Tensiunile au crescut deja din cauza perspectivei ca Rusia să atace Polonia.
Nu este prima dată când Rusia sau acoliții lui Putin sugerează că Polonia se află pe lista lor de ținte în Europa.
Președintele din Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a amenințat că va ataca Polonia cu un răspuns „crud” la ceea ce Alexandr Lukașenko a denumit „provocări” din partea Varșoviei.
Kadîrov însuși a amenințat Polonia în mai multe rânduri și anul trecut.
Autoritățile poloneze sunt îngrijorate de faptul că Rusia este în continuare cu ochii pe Polonia.
Marek Magierowski, ambasadorul polonez în SUA, a avertizat chiar săptămâna aceasta că Rusia are în vedere atacarea Poloniei.
„Rusia a fost întotdeauna vecinul nostru. Este vecina noastră și așa va rămâne. Nu va dispărea în mod miraculos în viitorul previzibil. Așa că trebuie să ne pregătim”, a declarat Magierowski.
„Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate. Polonia ar putea fi următoarea țintă”.
Varșovia ia amenințarea în serios. Marți, armata poloneză a început exerciții antiaeriene într-un efort de a demonstra potențialilor agresori că Polonia ar trebui să fie considerată o țintă, potrivit ministrului polonez al apărării Mariusz Błaszczak.
Administrația Biden a aprobat o vânzare de 10 miliarde de dolari a sistemului american de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) către Polonia, potrivit www.aa.com.tr.
În conformitate cu termenii vânzării propuse, Polonia ar urma să primească 18 unități ale sistemelor de lansatoare de rachete multiple ușoare, 468 de kituri de module de încărcare a lansatoarelor HIMARS, 45 de sisteme de rachete tactice ale armatei M57 și 461 de capsule M30A2 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple ghidate cu focos alternativ (GMLRS-AW) cu sistem de propulsie a munițiilor insensibile (IMPS), a precizat într-un comunicat Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA).
În plus, potențiala vânzare include 521 de M31A2 Guided Multiple Launch Rocket System Unitary (GMLRS-U) cu sistem de propulsie a munițiilor (IMPS) și 532 de XM403 Guided Multiple Launch Rocket System Extended Range Alternative Warhead (GMLRS-ER AW).
Sunt incluse, de asemenea, rachete de exercițiu, echipamente de sprijin și de comunicații, piese de schimb și de reparații și o multitudine de alte echipamente, precum și servicii de sprijin din partea guvernului SUA și a contractorilor.
Principalul contractant pentru această vânzare ar fi Lockheed Martin, care produce lansatoarele de rachete HIMARS.