Valeri Zalujni, șeful Forțelor Armate din Ucraina, spune că rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova, ajungând până în spațiul aerian românesc. Totuși, MAI neagă informația.
Într-o informare, transmisă cu puțin timp înainte, MAI a precizat că radarele armatei române au detectat o rachetă rusească trasă din Marea Neagră, însă aceasta nu s-a apropiat la mai puțin de 35 de kilometri de granița noastră.
Două avioane MiG-21, trimise pentru a „a suplimenta opțiunile de reacție”
În plus, două avioane MiG-21 care se aflau în zbor de exercițiu în zonă au fost trimise spre granița de nord, pentru „a suplimenta opțiunile de reacție”.
Potrivit comandantului-şef al Forţelor Armate al Ucrainei, Valeri Zalujni, două rachete au traversat spaţiile aeriene ale Republicii Moldova şi României, în jurul orei 10:30 şi apoi au reintrat pe teritoriul ucrainean la punctul de trecere a frontierei dintre cele trei ţări. Rachetele ar fi fost lansate din Marea Neagră.
„Astăzi (vineri), la ora (locală) 10.18 (şi ora României), două rachete de croazieră (de tip) Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Către ora (locală) 10.33 (şi ora României), aceste rachete au traversat spaţiul aerian românesc”, a declarat Zalujni pe Facebook.
„După asta, ele au reintrat în spaţiul aerian al Ucrainei la punctul de intersecţie al frontierelor acestor trei state. Rachetele au fost lansate de la marea Neagră”, precizează el.
Racheta, detectată și în Republica Moldova
La rândul său, Ministerul Apărării de la Chișinău a informat, tot vineri dimineață, într-un comunicat oficial, că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost traversat de o rachetă, fără să facă precizări legate de originea acesteia, ci doar de traiectorie.
Potrivit ministerului moldovean, racheta a traversat Moldova pe deasupra regiunii transnistrene, iar traiectoria descrisă nu trece pe deasupra României.
„Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.
Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Chișinău.