15.4 C
București
marți, mai 28, 2024
AcasăExterneEurodeputat penal din grupul Kaili plasat în arest la domiciliu: Andrea Cozzolino

Eurodeputat penal din grupul Kaili plasat în arest la domiciliu: Andrea Cozzolino

Articole Similare

Eurodeputata ”penală” Kaili – cu cetățenie greacă și italiană – pare să facă parte dintr-o constelație vastă de eurodeputați care au luat bani fără forme legale și fără motive jutificabile moral, doar pentru a sluji interese străine sau chiar contrare Uniuneii Europene.

 

Acum, eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, vizat de justiţia belgiană în procesul de corupţie în favoarea Qatarului şi Marocului, a fost plasat în arest la domiciliu, iar audierea pentru extrădarea sa va avea loc marţi, conform media italiene, preluate de AFP.

Vezi și Șpăgara Eva Kaili a început să recunoască faptele pentru care este anchetată

Curtea de Apel din Napoli a estimat că riscul ca eurodeputatul să fugă este scăzut, conform agenţiei de presă AGI. El a fost arestat vineri la ieşirea dintr-o clinică în baza unui mandat european de arestare în această metropolă din peninsulă.

Andrea Cozzolino va putea să iasă din domiciliu două ore pe zi, în special pentru a fi supus tratamentelor legate de starea sa de sănătate, conform cotidianului Il Corriere della Sera.

Curtea de Apel a fixat de asemenea pentru marţi audierea privind cererea de extrădare prezentată de parchetul belgian.

Avocaţii lui Cozzolino şi-au anunţat intenţia de a se opune acestei cereri, pe motiv că delictele de care este acuzat clientul lor sunt fără fundament, a mai relatat AGI.

Imunitatea sa, precum şi cea a eurodeputatului belgian Marc Tarabella, a fost ridicată la 2 februarie printr-un vot al Parlamentului European.

Conform unui raport parlamentar, Cozzolino, care a fost până în ianuarie preşedintele delegaţiei PE pentru relaţiile cu Maghrebul, ”este suspectat că a participat la un acord cu alte persoane care prevedea o colaborare pentru a proteja interesele unor state terţe în Parlamentul European”. Şi aceasta „în special prin împiedicarea adoptării de rezoluţii parlamentare care ar fi putut prejudicia interesele acestor state, în schimbul unor sume de bani”, se mai precizează în raport.

Cozzolino, în vârstă de 60 de ani şi fost membru al Partidului Comunist italian, şi-a început cariera în Europa în 2009, în rândurile Partidului Democrat – care l-a suspendat din rândurile sale – şi în grupul social-democrat european.

În acest amplu dosar de corupţie, anchetatorii belgieni au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar de la domiciliile lui Pier Antonio Panzeri, un fost europarlamentar socialist devenit lider al unui ONG şi care este o figură centrală în acest scandal, şi al europarlamentarei socialiste elene Eva Kaili, precum şi dintr-o valiză transportată de tatăl acesteia.

Kaili se află în spatele gratiilor, la fel şi partenerul ei de viaţă, italianul Francesco Giorgi, asistent parlamentar, Pier Antonio Panzeri şi un alt italian, Niccolo Figa-Talamanca, reprezentantul unui ONG. Toţi sunt acuzaţi de „apartenenţă la o organizaţie criminală”, „spălare de bani” şi „corupţie”.

Sâmbătă, parchetul federal din Belgia a anunţat că eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost inculpat la rândul său pentru aceleaşi capete de acuzare, apoi plasat în detenţie preventivă în acelaşi dosar.

Parteneri

România va livra grâu Israelului şi va primi tehnologie la schimb

Ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter, a semnat duminică...