Numărul doi din NATO, Mircea Geoană, a fost invitat vineri seară la televiziunea franceză TF1. Acesta a vorbit despre războiul din Ucraina și despre strategia membrilor Alianței Atlanticului de Nord (NATO) în acest conflict.
Întrebare: Evoluția lucrurilor este spectaculoasă – tancuri Leopard, rachete Patriot sau siteme ghidate de la distanță. S-a schimbat epoca în câteva zile?
Mircea Geoană: Nu. Există o evoluție graduală care reflectă realitățile războiului pe care Rusia l-a început contra Ucrainei. Săptămâna viitoare, vom avea aici, la noi, la sediul NATO, reuniunea miniștrilor Apărării al statelor NATO. Și în paralel vor fi întâlniri la Ramstein, printr-un mecanism permanent de coordonare între aliați, parteneri și ucrainieni de fiecare dată când ucrainienii vin cu cerințe. Câteodată asta nu se întâmplă imediat, dar dacă există realități militare pe teren care indică că ae putea fi avantajos, facem acest avantaj.
Ucraina este un partener NATO. Mai ales după invadarea Crimeii de către Rusia, în 2014, la cererea lor (n.r. a Ucrainei) am intensificat procesul de antrenament, de comandă militară, de doctrină militară, și sigur că vedem acum eroismul armatei ucrainiene, a poporului ucrainian, dar și faptul că sunt deja într-o etapă de interoperabilitate cu NATO foarte avansată. Dar asta nu înseamnă că NATO făcea pregătiri de operațiuni militare cu ucrainieni, asta făceau aliații.
Întrebare: A venit momentul trimiterii avioanelor?
Mircea Geoană: Lăsăm asta la decizia aliaților. Trebuie să observăm că este o perioadă de pregătire pentru o nouă etapă a războiului.
Întrebare: Aveţi un mesaj către Rusia?
Mircea Geoană: Ține de Rusia să oprească războiul. Dacă Rusia oprește războiul, totul se termină și Ucraina va continua să existe ca țară independentă, cu aspirațiile sale de a se alătura Europei și vestului democratic. Aș spune însă că este o raționalitate imperialistă acolo. Modurl de a se reflecta în acțiuni, dorința sa imperială neîncetată. Este și o nostalgie post-imperială, este poate și un sentiment de declin relativ al Rusiei, demografic, economic. Se vede în structura economică şi în nivelul de trai al oamenilor.
Întrebare: Despre ce se întâmplă dacă armele sau soldaţii Rusiei ajung în teritoriul NATO ce ne puteți spune?
Mircea Geoană: Suntem într-o proces formidabil de transformare care reflectă voința tuturor aliaților de a apăra fiecare centimetru pătrat al alianței. Asta e realitatea.
Rusia rămâne un pericol și o țară imprevizibilă, a mai spus Mircea Geoană legat de cererea Finlandei și a Suediei de a intra în NATO.