34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăExterneEvgheni Prigojin, pesimist: Capturarea regiunilor Doneţk şi Lugansk ar putea dura doi...

Evgheni Prigojin, pesimist: Capturarea regiunilor Doneţk şi Lugansk ar putea dura doi ani

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Evgheni Prigojin liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia a afirmat într-un interviu că Moscovei ar putea să îi ia doi ani pentru a reuşi să controleze în întregime cele două regiuni din estul Ucrainei a căror capturare a fost declarată drept un obiectiv cheie al războiului.

Evgheni Prigojin a spus că înţelegerea sa despre planul Rusiei este că aceasta trebuie să controleze pe deplin Doneţk şi Lugansk, regiuni pe care Moscova le-a revendicat anul trecut drept „republici” aparţinând Rusiei, într-o decizie condamnată de majoritatea ţărilor membre ale ONU ca fiind ilegală, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Din câte înţeleg eu, trebuie să izolăm republicile Doneţk şi Lugansk şi, în principiu, asta va conveni tuturor deocamdată”, a spus el bloggerului militar rus Semion Pegov într-un clip video dat publicităţii vineri.

El a estimat că aceasta ar putea dura un an, un an jumătate până la doi ani.”Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat Prigojin.

Comentariile oferă o perspectivă rară asupra aşteptărilor ruseşti cu privire la durata probabilă a conflictului, din partea unei persoane a cărei armată privată se află în centrul unora din cele mai înverşunate luptă care se dau în Ucraina.

Prigojin nu vorbeşte în numele armatei ruse, dar profilul său public a devenit mai vizibil în ultimele luni, inclusiv prin criticile aduse conducerii armatei ruse pentru eşecurile sale în aproape 12 luni de război. În interviu, el a insistat însă că nu are absolut nicio ambiţie politică.

Folosind uneori un limbaj vulgar, Prigojin a spus că Rusia trebuie să captureze Bahmut, un oraş din Doneţk care este de luni de zile scena unui război brutal, unde apărătorii ucraineni opun o rezistenţă acerbă.

Întrebat dacă forţele ruse sunt aproape de a obţine o blocadă completă asupra oraşului, el a răspuns:”Este probabil prea devreme să spunem că suntem aproape. Sunt multe drumuri în afară şi mai puţine drumuri înăuntru.

Trupele ucrainene sunt bine antrenate… şi, ca orice oraş mare, este imposibil să fie capturat frontal. Ne descurcăm foarte bine”, a apreciat liderul mercenarilor.

Prigojin s-a abţinut de la alte atacuri la adresa conducerii militare a Rusiei, privind direct în cameră pentru a sublinia că nu critica pe nimeni. A afirmat însă că este important ca cei din vârful conducerii militare să înţeleagă situaţia oamenilor de pe linia frontului.

„Aşadar, dacă un general merge în tranşee şi vorbeşte cu soldaţii, atunci soldaţii, sincer, în situaţia actuală, vor fi pur şi simplu uimiţi şi foarte încântaţi. O să fie suficient pentru ca ei să înţeleagă că nu stau singuri acolo cu problemele lor”, a spus el.

Statele Unite evaluează că gruparea de mercenari Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de angajaţi dislocaţi în Ucraina, dintre care 10.000 contractori şi 40.000 de condamnaţi recrutaţi din închisorile ruseşti.

Mercenarii Wagner au fost acuzaţi că au comis atrocităţi pe scară largă şi abuzuri la adresa drepturilor omului. Washingtonul a desemnat luna trecută grupul Wagner drept organizaţie criminală transnaţională. Prigojin a negat şi a cerut Washingtonului să precizeze care sunt crimele pentru care este acuzat grupul pe care îl conduce.

Evgheni Prigojin a anunţat că Wagner a încetat să mai recruteze prizonieri. În interviu, el a negat folosirea lor drept carne de tun şi a spus că pierderile în rândul prizonierilor sunt procentual similiare cu cele din rândul restului luptătorilor săi.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...