20.3 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăExternePreședinta Ungariei, Katalin Novák cu discurs pro UE, diferit de cel al...

Președinta Ungariei, Katalin Novák cu discurs pro UE, diferit de cel al lui Victor Orban

Articole Similare

Noul Apple CarPlay poate controla mult mai mult decât înainte

Dezvăluit pentru prima dată în 2022, următoarea generație...

Scandal în Italia după o bătaie în Parlament

Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care...

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Apple a reuşit să convingă OpenAI să implementeze ChatGPT...

Apple a prezentat iOS 18

iOS, sistemul de operare care stă la baza smartphone-urilor...

Putin şi-a amânat vizita în Turcia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat...

Președinta Ungariei, Katalin Novák a declarat pentru portofolio.hu, că Ungaria este parte a Occidentului, iar Rusia nu a fost și nici nu va fi cel mai important partener al Budapestei. Novák pare ca face notă discordantă de politica anti UE și vădit pro Putin pe care o afișază cu ostentație premierul ungar Victor Orban.

 

Președinta a mai spus că ar fi bine ca Ungaria să se întoarcă la o cooperare pragmatică cu SUA și China și că trebuie să încetezepractica ca cineva să îi spună ce, cum și când ar trebui sau nu ar trebui să facă.

Vezi și Seismul din Turcia NU a fost provocat de undele HAARP. O conspirație demontată

Despre războiul din Ucraina, Katalin Novák a spus că este nevoie de pace cât mai curând posibil.

„Fără ruși și fără ucraineni, nu este posibil să ne gândim în mod semnificativ la realizarea păcii, în plus, va fi nevoie și de cei care ajută Ucraina de la distanță. Sunt unii care cred că poate exista pace doar atunci când o parte o învinge pe cealaltă, ceea ce înseamnă că înarmarea și războiul trebuie să continue.

Potrivit poziției ungare – care este împărtășită și de Papa Francisc și de diplomația Sfântului Scaun – trebuie încheiat mai întâi un armistițiu, după care pot fi definite condițiile de bază pentru o pace pe termen lung. În calitate de șef de stat, de creștin și de mamă, îmi exprim votul în favoarea unei încetări a focului cât mai curând posibil”, a afirmat ea.

Întrebată cum vede relațiile Ungariei cu Rusia în contextul războiului, având în vedere că, în ultimii 13 ani, unul dintre elementele definitorii ale politicii Ungariei a fost deschiderea către Rusia, Katalin Novák a răspuns că Ungaria se străduiește să aibă relații pragmatice și bune cu alte țări, iar baza acestei relații este respectul reciproc.

„Până acum, Rusia nu a fost cel mai important partener al nostru și nici nu va fi în viitor. Ne reducem dependența de transportatorii de energie ruși, stăm pe mai multe picioare, căutăm oportunități bune de afaceri în întreaga lume și încercăm să facem Ungaria cât mai atractivă pentru capitalul străin.

Rusia a fost, este și va fi, nu va dispărea sau nu se va prăbuși complet după război. Economia rusă este una dintre cele mai decisive și întreține relații strânse cu țări din afara lumii occidentale. Pe termen lung, trebuie să abordăm și acest aspect”, a adăugat ea.

„Ungaria nu este pur și simplu «orientată spre Occident», ci o parte integrantă și inalienabilă a Occidentului, de cel puțin o mie de ani. Aceasta este atât o alianță pe care ne-am asumat-o, cât și un destin comun. În calitate de președinte al Republicii, una dintre cele mai importante sarcini ale mele este să reprezint Ungaria în lumea internațională. Cred în diplomația tradițională. Obiectivul meu este ca toți aliații noștri să ne poată fi alături cu îndrăzneală și în mod deschis.

De ce ar trebui ca Ungaria să își stabilească poziția, deciziile și acțiunile sale în primul rând din acțiunile bune sau rele ale altora? Trebuie să fim atenți la schimbările care au loc în politica mondială, trebuie să ținem cont și de modul în care acestea ne vor afecta pe noi și mediul nostru, dar trebuie să încetăm practica ca cineva să ne spună ce, cum și când ar trebui sau nu ar trebui să facem.

Suntem o națiune independentă, suverană, adultă, cu valori și interese. Trebuie să ținem cont în primul rând de acestea și astfel să ne mărim marja de manevră”, a susținut Katalin Novák.

Președinta Ungariei a susținut că ar fi bine ca țara sa să se întoarcă la „o cooperare pragmatică cu Statele Unite și același lucru este valabil și pentru China”.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...