34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăActualitateCum arăta Mănăstirea Văcărești, capodopera arhitecturală care se afla în locul mall-ului...

Cum arăta Mănăstirea Văcărești, capodopera arhitecturală care se afla în locul mall-ului Sun Plaza

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Cum arăta Mănăstirea Văcărești, capodopera arhitecturală care se afla în locul mall-ului Sun Plaza. Cu doar câțiva ani înainte de revoluție, o Mănăstire emblematică din București avea să fie dărâmată.

Ulterior, peste ea a apărut faimosul mall Sun Plaza, însă care este povestea Mănăstirii respective și cum arăta aceasta?

Mănăstirea Văcărești poate fi considerată o capodoperă arhitecturală. Aceasta a fost un întreg ansamblul arhitectonic, construit între anii 1716 și 1736, în stil brâncovenesc.

Cum arăta Mănăstirea Văcărești, capodopera arhitecturală care se afla în locul mall-ului Sun Plaza

Potrivit shtiu.ro, locația a început să fie ridicată în anul 1716, după ce Nicolae Alexandru Mavrocordat a ajuns în fruntea Țării Românești. Acesta a dorit să fie ridicată o reședință domnească și în același timp să aibă și un lăcaș de rugăciune.

În ceea ce privește locul, pentru ridicarea ansamblului, dealul Văcărești era unul perfect, însă au fost întâmpinate câteva probleme.

Lucrările au fost sistate după ce domnitorul a fost răpit și de abia după revenirea lui pe tron, începând cu anul 1719, Nicolae Mavrocordat a dat ordin să se continue construcția. Potrivit datelor istorice, lucrările au fost terminate în anul 1722, iar la 24 septembrie 1724 a fost sfințită biserica mănăstirii cu hramul “Sfânta Troiță”.

Cum arăta Mănăstirea Văcărești, capodopera arhitecturală care se afla în locul mall-ului Sun Plaza

În 1930, domnitorul Nicolae Mavrocordat a murit de ciumă și a fost îngropat chiar în incinta bisericii. Acesta a lăsat în urmă, în această locație, o școală în limba elenă, o tiparniță care a scos mai multe cărți pe piață și una dintre cele mai mari și mai complete biblioteci din Europa, cu nu mai puțin de 237 de autori.

Anii au trecut, iar mai apoi, în 1848 ansamblul de la Văcărești a fost transformat în pușcărie, aici fiind aduși de către armata rusă de ocupație foarte multe persoane care participaseră la Revoluția Română din 1848.

blank

Mai târziu, în 1864 un an plin de răscoale țărănești a dus ca penitenciarul de la Văcărești să primească noi deținuți. De-a lungul timpului, aici au fost închişi mari personalități ale vieții culturale și politice românești între care scriitorii Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici și mulți alții.

Ce s-a întâmplat când a veni Nicolae Ceaușescu la putere? În anul 1984, Elena și Nicolae Ceaușescu au vizitat ansamblul de la Văcărești, însoțiți de patriarhul Iustin Moisescu.

Liderul comunist a propus ca acolo să fie stabilit Institutul Teologic, însă patriarhul a refuzat de teamă să nu fie mutată întreaga Patriarhie. Drept urmare, a decis ca toată construcția să fie dărâmată, chiar dacă foarte mulți intelectuali ai vremii s-au opus.

blank

În felul acesta, în anul 1987 Mănăstirea Văcărești și toate clădirile din împrejurimi au fost rase de pe fața pământului. Deși Ceaușescu avea planuri mari, Revoluția a venit mai devreme, astfel că nimic nu s-a mai întâmplat.

Ulterior, fix pe locația respectivă, odată cu instaurarea democrației, ani mai târziu a apărut actualul mall Sun Plaza.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...