20.3 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăExterneDavid Guetta: viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială

David Guetta: viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială

Articole Similare

Noul Apple CarPlay poate controla mult mai mult decât înainte

Dezvăluit pentru prima dată în 2022, următoarea generație...

Scandal în Italia după o bătaie în Parlament

Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care...

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Apple a reuşit să convingă OpenAI să implementeze ChatGPT...

Apple a prezentat iOS 18

iOS, sistemul de operare care stă la baza smartphone-urilor...

Putin şi-a amânat vizita în Turcia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat...

DJ-ul David Guetta a declarat că „viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială” (AI), după ce a utilizat el însuşi această tehnologie pentru a adăuga o voce în stilul celei a rapperului Eminem într-un cântec pe care l-a compus recent, informează luni BBC.

Celebrul DJ francez a folosit două platforme AI pentru a crea versuri şi strofe rap, în stilul celor lansate de rapperul american Eminem, pentru un spectacol live.

David Guetta a precizat însă că nu va lansa acel single pentru comercializare. Cu toate acestea, el consideră că muzicienii vor folosi AI ca un instrument pentru a crea noi sunete în viitor, deoarece „orice stil muzical nou vine dintr-o tehnologie nouă”.

„Sunt sigur că viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială. Cu siguranţă. Fără niciun dubiu. Însă doar ca un instrument”, a declarat starul francez într-un scurt interviu acordat corespondentului muzical al BBC, Mark Savage, la gala Brit Awards 2023.

David Guetta a câştigat premiul Brit pentru cel mai bun producător la ceremonia organizată sâmbătă seară.

„Nimic nu va înlocui însă gustul muzical. Ceea ce defineşte un artist este faptul că el are un anumit gust muzical, are un anumit tip de emoţie pe care vrea să o exprime şi se va folosi de toate instrumentele moderne pentru a face acest lucru”, a mai spus DJ-ul francez.

David Guetta a comparat AI cu instrumentele care au dus la apariţia unor revoluţii muzicale în trecut.

„Probabil că nu ar exista rock-and-roll dacă nu ar fi chitara electrică. Nu ar exista acid house fără sintetizatorul de bas Roland TB-303 sau fără maşina de tobe Roland TR-909. Nu ar exista hip-hop fără sampler. Cred că AI ar putea cu adevărat să definească noi stiluri muzicale. Cred că fiecare stil muzical nou vine cu o nouă tehnologie”, a adăugat el.

Într-un mesaj video distribuit săptămâna trecută pe reţelele de socializare, David Guetta a spus că a creat o voce asemănătoare cu stilul rapperului Eminem, „ca o simplă glumă”, dar „aceasta a funcţionat atât de bine, încât nu-mi venea să cred”.

Vezi și Câștigătorii Premiilor Grammy 2023. Beyonce a egalat recordul

David Guetta a declarat pentru BBC că a distribuit acel mesaj „pentru că am vrut să deschid o discuţie şi să cresc gradul de conştientizare”.

„E foarte amuzant, de fapt, căci mulţi oameni au reacţionat. Unii dintre ei au spus: ‘Oh, asta e genial’. Alţii s-au supărat foarte tare pe mine, dar eu nu voi lansa acel single. E imposibil să crezi că ar putea fi vorba despre o colaborare reală, dar sună exact ca el (ca Eminem – n.red.)”, a adăugat DJ-ul francez.

Mai mulţi fani au reacţionat pe contul său de Twitter pentru a se declara impresionaţi de acel experiment, însă alţii au avut păreri mai puţin apreciative. Un utilizator de pe YouTube şi TikTok, Bilawal Sindhu, a scris următorul mesaj: „Aceasta este problema cu starea de proliferare a AI în zilele noastre. Creativitate încătuşată”.

Eminem nu a făcut deocamdată comentarii pe această temă.

Revista americană Variety a anunţat săptămâna trecută că mai multe cântece generate de AI au devenit virale pe Tik Tok în lunile recente, în contextul în care internauţii preiau cântece existente şi folosesc software-uri AI pentru a le face să sune ca şi cum ar fi interpretate de un alt artist.

Luna trecută, fani ai rapperului Drake au început să folosească un generator AI pentru a crea piese proprii în stilul celor lansate de artistul canadian.

În ianuarie, Nick Cave a publicat o recenzie usturătoare a sistemului de inteligenţă artificială care a încercat să compună un cântec „în stilul lui Nick Cave”.

Artistul australian a spus că rezultatele acelui experiment sunt „o batjocură grotescă” şi „un travesti”.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...