20.3 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăEconomicServiciile de securitate din Norvegia avertizează că Rusia va spiona şi mai...

Serviciile de securitate din Norvegia avertizează că Rusia va spiona şi mai mult industria energetică a ţării

Articole Similare

Noul Apple CarPlay poate controla mult mai mult decât înainte

Dezvăluit pentru prima dată în 2022, următoarea generație...

Scandal în Italia după o bătaie în Parlament

Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care...

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Apple a reuşit să convingă OpenAI să implementeze ChatGPT...

Apple a prezentat iOS 18

iOS, sistemul de operare care stă la baza smartphone-urilor...

Putin şi-a amânat vizita în Turcia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat...

„Am asistat la apariţia ambiţiilor Rusiei de a exercita presiuni asupra securităţii energetice europene. Prin urmare, PST se aşteaptă ca, în 2023, Rusia să încerce să adune informaţii despre majoritatea aspectelor legate de sectorul petrolului, gazelor şi energiei din Norvegia”, menţionează raportul PST.

Deşi este „puţin probabil” ca Rusia să efectueze acte de sabotaj pe teritoriul norvegian în 2023, situaţia s-ar putea schimba, dacă Moscova va dori să-şi intensifice conflictul cu NATO şi cu Occidentul, avertizează PST.

Raportul de evaluare a ameninţărilor la adresa Norvegiei este primul de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut. După sancţiunile impuse Rusiei şi scăderea exporturilor ruse, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

„Rolul Norvegiei ca furnizor de energie pentru Europa a căpătat o importanţă şi mai mare în politica de securitate ca urmare a războiului din Ucraina”, spune PST în raportul său.

Oslo a întărit securitatea la instalaţiile sale de petrol şi gaze după exploziile din 26 septembrie de la gazoductele Nord Stream şi primeşte ajutor din partea aliaţilor din NATO pentru a le proteja.

În octombrie, Norvegia, care are o graniţă comună cu Rusia în zona arctică, şi-a plasat armata la un nivel ridicat de alertă ca răspuns la războiul din Ucraina.

PST se aşteaptă, de asemenea, ca Rusia să fie interesată de colectarea de informaţii în Norvegia cu privire la planurile de extindere a NATO către Suedia şi Finlanda, care sunt vecine cu Norvegia, şi să adune mai multe informaţii despre arhipelagul arctic Svalbard. Acest teritoiru se află sub suveranitatea Norvegiei, dar Moscova are o comunitate de cetăţeni ruşi pe insule în baza unui tratat din 1920.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...