19 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăExterneReconstrucția Turciei va costa zeci de miliarde de euro

Reconstrucția Turciei va costa zeci de miliarde de euro

Articole Similare

Eforturile de reconstrucţie din Turcia şi Siria în urma cutremurelor gemene devastatoare de săptămâna trecută vor costa ”miliarde de dolari”, consideră Ferid Belhaj, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

 

Banca Mondială a promis deja o finanţare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru Turcia şi oferă ajutoare pentru Siria, a spus el, în urma tragediei din 6 februarie, care a dus la moartea a peste 35.000 de oameni.

”Pentru Turcia, Banca Mondială a angajat aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Acest lucru se datorează faptului că aveam deja un portofoliu în Turcia, aveam proiecte şi am putut reutiliza o parte din finanţare”, a spus Belhaj luni, la un summit din Dubai.

Confederaţia neguvernamentală a întreprinderilor şi afacerilor din Turcia estimează într-un raport că cele două cutremure au dus la pierderi totale de aproape 84,1 miliarde de dolari pentru economia turcă.

Comparativ, cutremurul din Marmara din 1999, care a lovit oraşul Izmit şi a ucis peste 17.000 de oameni, a avut ca rezultat pierderi de 51,1 miliarde de dolari.

Costurile de reconstrucţie vor amplifica problemele economiei turce, care a fost afectată în mod persistent de hiperinflaţie, de criza costului vieţii şi de politicile monetare controversate ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Nicușor ne anunță că a mai sosit un tramvai

”Turcia, ştiţi, s-a dovedit rezistentă în ultimii mulţi, mulţi ani. Au suişuri şi coborâşuri şi au reuşit să se descurce”, a spus Belhaj, axesta fiind mai pesimist în privinţa asupra perspectivelor pentru Siria, care este lovită şi de sancţiuni şi pe care banca încearcă să o ajute printr-o iniţiativă de evaluare rapidă a daunelor şi a nevoilor.

Banca mondială desfăşoară un proces similar în Ucraina.

”Este cu adevărat teribil ca această tragedie să cadă asupra poporului Siriei, pe lângă toate tragediile pe care aceiaşi oameni le-au îndurat în ultimii 10-15 ani”, a subliniat el, îndemnând la solidaritatea globală atât pentru Damasc, cât şi pentru Ankara.

Sancţionată şi ostracizată, Siria a avut un acces mai limitat la sprijinul occidental decât vecina sa Turcia, care este membră a NATO.

Parteneri

Salamul de Sibiu revine oficial în SUA

Primul produs românesc de origine animală exportat pe piața...