26.1 C
București
vineri, iulie 12, 2024
AcasăExterneCasa Albă recunoaște: Nu există indicii că obiectele suspecte doborâte în SUA...

Casa Albă recunoaște: Nu există indicii că obiectele suspecte doborâte în SUA şi Canada aparţineau Chinei

Articole Similare

Administraţia americană a anunțat că nu deține indicii că cele trei obiecte doborâte de US Army săptămâna trecută ar face parte din programul chinezesc de spionaj.

Totodată, conform publicaţiei The Hill, Washingtonul recunoaște că are probleme cu recuperarea resturilor aparatelor:

Fără a analiza aceste obiecte, nu putem spune ce erau, dar, până acum – şi insist că până acum – nu am observat indicii sau orice altceva care să arate specific că ar face parte din programul de spionaj cu baloane al Chinei sau că au fost implicate clar în eforturi externe de colectare a informaţiilor„, a declarat marţi seară coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby.

Recuperarea resturilor merge foarte greu

Până acum, autorităţile americane n-au recuperat resturile aparatelor de zbor, fiindcă au fost doborâte în zone în care accesul este greu. Întrebat despre riscul ca resturile obiectelor să nu fie recuperate niciodată, Kirby a răspuns: „Activităţile se derulează de pe o zi pe alta, facem tot posibilul să localizăm resturile şi apoi vom concepe un plan pentru a le recupera„. Oficialul a subliniat că principala ipoteză de lucru este că cele trei obiecte doborâte erau baloane comerciale, admiţând însă că deocamdată nu a revendicat nimeni dreptul de proprietate asupra lor.

Amintim, armata americană a doborât, la 10 februarie, un obiect suspect depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite, în largul statului Alaska. La 11 februarie, un alt aparat de zbor a fost doborât în cadrul unei operaţiuni efectuate în comun, deasupra Canadei, de avioane militare canadiene şi americane. La 12 februarie, în statul american Michigan, un alt aparat suspect a fost doborât.

Toate incidentele au avut loc după ce, la 4 februarie, US Army a doborât un balon chinez în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud. Pentagonul a anunţat că era un balon de spionaj, dar Administraţia de la Beijing a susţinut că era un dispozitiv „civil” pentru „cercetare„, în principal în domeniul meteo.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...