18.8 C
București
vineri, octombrie 4, 2024
AcasăEconomicCseke Attila, despre programul privind consolidarea pentru risc seismic: Introduce în clădirile...

Cseke Attila, despre programul privind consolidarea pentru risc seismic: Introduce în clădirile eligibile şi pe cele cu risc seismic 2. Anterior, erau doar cele din risc seismic 1. Au fost introduse clădirile publice ca fiind eligibile pentru finanţare

Articole Similare

Zelenski mulţumeşte încă o dată României pentru sistemul Patriot

În discursul său video de miercuri seară, preşedintele ucrainean...

Inteligenţa artificială ar putea să revoluţioneze cercetarea

Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi...

Meta a încheiat un pact de partajare a datelor cu băncile din Marea Britanie

Compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, a declarat miercuri că...

„În ceea ce priveşte partea care revine MDLPA şi informarea care a fost cerută de domnul premier Ciucă, a fost prezentată această informare şi care priveşte mai multe paliere. În primul rând, ceea ce Ministerul Dezvoltării, Guvernul şi Parlamentul a făcut în privinţa legislaţiei privind consolidarea de risc seismic, înainte de 2022 aveam o legislaţie care data din 1994. Această legislaţie a fost abrogată anul trecut, printr-un proiect de lege promovat de MDLPA, asumat de Guvern şi aprobat de Parlament. S-au emis normele metodologice pentru punerea în aplicare a acestui mecanism prevăzut în această lege şi s-au prevăzut etapele principale prin care clădirile din România, în principal cele care sunt construite înainte de 1977, sunt supuse procedurilor de evaluare vizuală rapidă, respectiv dacă în urma ei rezultă necesitatea expertizării acestor clădiri, expertizarea acestora va fi făcută. Pe partea legislativă avem o nouă lege care introduce un program de investiţii nou cu principii radical schimbate faţă de reglementările programului anterior. Principalele modificări se referă la faptul că acest program de investiţii este unul multianual. În cel anterior, investiţiile trebuiau aprobate, aceleaşi investiţii de multe ori, în fiecare an, ceea ce însemna resursă de timp şi financiară care se consuma şi foarte greu, chiar imposibil, ca să ajungi în cursul aceluiaşi an să aprobi o investiţie, să ajungi la achiziţie şi  să execuţi consolidarea lucrării. Actuala legislaţie prevede un program multianual, contractele se încheie pe 4 ani, chiar şi cu posibilitate de prelungire, unde va fi cazul”, a afirmat Cseke Attila, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a mai spus că este o finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, prin bugetul MDLPA, pentru că se schimbă atitudinea statului faţă de această problematică, prin această legislaţie.

„Cel mai important scop al statului, în acest program, este acela de a ocroti viaţa oamenilor şi de a reduce riscul de afectare a vieţii persoanelor, indiferent de forma de proprietate despre care vorbim a clădirii. Dacă avem bloc de locuinţe cu 15 apartamente, toate sunt în proprietate privată a persoanelor fizice, statul se angajează, prin acest program de investiţii, să aloce sume financiare pentru a consolida acea clădire, indiferent că este vorba de o proprietate privată. Sumele sunt nerambursabile. Sigur se instituie o interdicţie de vânzare pe 25 de ani. Acest program introduce în clădirile eligibile şi clădirile din categoria risc seismic 2. Anterior, erau doar cele din risc seismic 1, respectiv s-au introdus clădirile publice ca fiind clădiri eligibile pentru finanţare din bugetul de stat”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Acesta a reamintit că există finanţare din PNRR de 555 milioane euro pentru lucrări care includ şi consolidarea clădirilor, iar din această sumă sunt contracte semnate, în prezent pentru 441 milioane euro, fiind vorba de 238 de clădiri.

„În ceea ce priveşte programele derulate prin Ministerul Dezvoltării, sunt trei paliere astăzi prin care Guvernul finanţează lucrări de consolidări de risc seismic. Aş începe cu finanţarea care e la îndemâna noastră din PNRR, unde avem 555 de milioane euro pentru lucrări care includ şi consolidare de clădiri. Din această sumă, la momentul actual, avem contracte semnate pentru 441 milioane euro, contractare începută în iunie 2022. Vorbim de 238 de clădiri care au finanţarea asigurată  pentru consolidare de risc seismic. Până la 15 martie, vom contracta întreaga sumă, deci şi diferenţa până la 555 milioane euro”, a explicat Cseke Attila.

 

Parteneri