28.1 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăPrahovalibera.roSfaturi recomandate în caz de cutremur

Sfaturi recomandate în caz de cutremur

Articole Similare

Cutremurul este un eveniment imprevizibil, de aceea este important să cunoaștem cât mai bine modul în care trebuie să acționăm, indiferent de locul unde ne aflăm.

Care sunt principalele sfaturi în cazul unui cutremur:

blank

Cum trebuie să te pregătești în caz de cutremur

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui cutremur

Ce trebuie să faci după un cutremur

În ultimul secol pe teritoriul României s-au înregistrat 13 seisme cu magnitudinea de peste 6.0 grade pe scara Richter, care au afectat peste 400.000 de oameni și s-au soldat cu mai bine de 2.000 de victime. Cel mai puternic seism înregistrat în România în ultimii 30 de ani a avut o magnitudine de 6.0 grade şi s-a produs în octombrie 2004. Cel mai cunoscut și unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria României s-a produs la data de 4 martie 1977. Acesta s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 94 km, a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a durat 55 de secunde.

Au murit atunci 1.671 de oameni, dintre care 1.424 doar în București, iar alte 11.300 de persoane au fost rănite și peste 33.000 de locuințe distruse. Perspectiva producerii unui cutremur are darul să îi sperie pe români, motiv pentru care oamenii trebuie să fie pregătiți și instruiți pentru a putea face față cu succes unei astfel de calamități.

Cum trebuie să te pregătești în caz de cutremur

Mișcarea seismică este un eveniment imprevizibil, care apare prin surprindere și de aceea este foarte important să cunoaștem cât mai bine modul în care trebuie să acționăm, indiferent de locul unde ne aflăm în acel moment: acasă, la serviciu, în locuri publice, la munte, în mijloacele de transport etc. Subliniind importanța pregătirii continue pentru formarea unui comportament adecvat în situația declanșării unui cutremur de magnitudine ridicată, autoritățile reamintesc cetățenilor măsurile și regulile generale pe care trebuie să le respecte și să le aplice pentru a le salva viața într-o astfel de situație dramatică.

Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur și de aceea este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire, și anume: Nu faceţi modificări la structura clădirilor, pentru mărirea sau micşorarea unor încăperi, pentru că acestea vor afecta structura de rezistenţă; Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă; Identificați piesele de mobilier grele și obiectele grele care atârnă peste mese sau paturi și fie asigurate astfel încât să nu vă poată pune viața în pericol în caz că acestea vor cădea; Verificați periodic tavanele, podul, acoperișul, balcoanele sau terasa astfel încât, în caz de cutremur, să nu cadă cărămizi, bucăți de tencuială, ornamente, țigle, etc.; Asigurați-vă că aveți în spațiile comune extinctoare, care să fie amplasate în locuri cunoscute și accesibile și pe care să știți cum să le folosiți, conform normelor PSI; Dacă este cazul, efectuați lucrări de întreținere și de reparații pentru stoparea degradării unor fundații, ziduri, acoperișuri, coșuri de fum etc.; Discutați cu membrii familiei în legătură cu procedura care trebuie aplicată în caz de cutremur; Pregătiţi-vă trusa de supraviețuire în caz de cutremur, care trebuie să conţină obiecte care vă ajute să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care va fi nevoie să evacuați locuinţa.

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui cutremur

În cazul producerii unui seism toți cetățenii sunt obligați să respecte și să aplice regulile și măsurile de siguranță și de protecție impuse de autorități. Iată ce ne sfătuiesc specialiștii în caz de situații de urgență:

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri: Rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară sau nu vă duceţi pe balcon; Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, sub un birou sau sub o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta; Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţia ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa cu ajutorul brațelor; Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat, etc.; Dacă sunteţi într-un loc public, precum un mall sau un magazin, adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioanele cu obiecte voluminoase și grele; Nu ieşiţi afară pentru că aţi putea fi rănit grav; Sub nicio formă nu utilizaţi liftul. Dacă vă aflați în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, încercați să ieşiţi cât mai repede din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Atenţie! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge. În metrou păstrați-vă calmul și ascultați recomandările personalului trenului. Dacă vă aflați într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică etc.) stați calm, nu alergați către ieșire pentru că îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. În cazul în care vă aflați în afara unei clădiri va trebui să vă adăpostiţi într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi și staţi la o distanță de cel puţin 10 metri față de cablurile electrice care sunt rupte sau căzute.

Dacă seismul vă surprinde într-un automobil, rămâneți în interior, iar după încetarea cutremurului nu ieşiţi dacă au căzut în jurul mașinii cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. De asemenea, opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile. În situația în care vă aflați pe munte căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi, însă evitați pantele instabile, unde sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

Ce trebuie să faci după un cutremur

Autoritățile recomandă o serie de măsuri care sunt valabile după terminarea unui cutremur de pământ și pe care trebuie să le aplicați fără ezitare. Iată care sunt acestea: Părăsiți clădirile cu mult calm și fără să vă panicați; Nu luați lucruri inutile; Drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă pentru a evita expunerea la pericole; Pentru orice eventualitate trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.); Dacă la ieşire uşile sunt blocate trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate se recomandă spargerea geamului, curăţarea ramei şi a zonei de cioburi utilizând un un obiect dur şi evacuarea prin golul astfel creat; Acordați primul ajutor celor răniți în seism, însă aveți grijă să nu-i mișcați; Îngrijiți-vă de copii, bolnavi, bătrâni și încercați să-i liniștiți; Nu utilizați telefonul mobil decât pentru apeluri la numărul de urgență 112 pentru a nu bloca liniile necesare intervențiilor de urgență; Ascultați doar informațiile și recomandările transmise oficial, recepționate direct de către dumneavoastră; În caz de avarii, închideți, în măsura în care se poate, alimentarea locală sau generală cu energie elctrică, gaz, apă și anunțați imediat instituția de specialitate; Evitați clădirile grav avariate, pentru a nu vă asuma riscuri inutile; Fiți pregătiți pentru potențiale replici seismice.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...