23.6 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăExterneExpert: „Dacă Ucraina va cădea, UE este cea care se va confrunta...

Expert: „Dacă Ucraina va cădea, UE este cea care se va confrunta cu o Rusie încrezătoare în sine, nu SUA”

Articole Similare

Noul Apple CarPlay poate controla mult mai mult decât înainte

Dezvăluit pentru prima dată în 2022, următoarea generație...

Scandal în Italia după o bătaie în Parlament

Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care...

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Apple a reuşit să convingă OpenAI să implementeze ChatGPT...

Apple a prezentat iOS 18

iOS, sistemul de operare care stă la baza smartphone-urilor...

Putin şi-a amânat vizita în Turcia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat...

O analiză publicată joi de Institutul Egmont avertizează țările membre. „Din stat-tampon, Ucraina a devenit un stat de frontieră al Europei”, spune profesorul Sven Biscop.

Invazia din Ucraina a făcut parte integrantă din arhitectura de apărare a Uniunii Europene, spune profesorul Sven Biscop (UGent) într-o analiză publicată joi de Institutul Egmont la aproape un an de la începutul războiului.

Dintr-un stat tampon între Europa și Rusia, Ucraina face acum parte din granița sa de est. „Dacă datorită voinței și curajului său impresionant și cu sprijinul țărilor occidentale, Ucraina independentă supraviețuiește, nu va mai fi un stat tampon. Dimpotrivă, a devenit deja parte integrantă a arhitecturii de securitate occidentală, ca stat de frontieră”, explică Biscop.

Occidentul a plecat de la atitudinea de neintervenție care predominase în epoca sovietică când, în 1956 și 1968, URSS a intervenit în Ungaria și Cehoslovacia. După un acord de asociere semnat în 2014, Ucraina are acum statutul de candidat pentru aderarea la UE. O decizie dictată mai mult de „emoții și percepții decât de strategie”, potrivit profesorului, aderare al cărei proces ar trebui să ia timp având în vedere implicațiile pe care le are, mai ales în ceea ce privește apărarea colectivă. Dar este un „semnal puternic”, care nu are precedent, pentru că este vorba despre o țară aflată în război, scrie levif.be.

Sprijinul militar a fost până acum ad-hoc

O altă concluzie a raportului: Europa va trebui să treacă de la un sprijin fragmentar la un sprijin structurat, pe termen lung. „Prima prioritate este aceea de a oferi Ucrainei sprijinul militar necesar pentru a rezista în săptămânile și lunile care urmează și pentru a evita pierderi semnificative de teritoriu”, potrivit domnului Biscop. „A doua prioritate este să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să-și desfășoare operațiunile militare în timp – luni sau chiar ani”.

„Este regretabil, dar de înțeles, că sprijinul militar a fost până acum ad-hoc”, a adăugat el. „UE trebuie să elaboreze un plan global pentru a ghida furnizarea de echipamente militare în următoarele săptămâni, luni și ani. Acest lucru necesită o planificare combinată a apărării cu Ucraina, astfel încât obiectivele ucrainene și capacitățile industriale europene să poată fi adaptate între ele”.

Responsabilitatea revine mai mult Europei decât Statelor Unite, principalul sprijin militar al Ucrainei până acum. „Ucraina este vecină cu Uniunea Europeană. Dacă va cădea, statele membre UE sunt cele care se vor confrunta cu o Rusie încrezătoare în sine, nu Statele Unite„, avertizează domnul Biscop.

Expertul în relații internaționale consideră așadar că Europa trebuie să preia treptat cea mai importantă parte a sprijinului militar pentru Ucraina, care este asumată pentru moment de Statele Unite. Rador

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...